II. Erzsébet királynő regnálásának korai időszakába kalauzolja el a nőket a Netflix The Crown című új sorozata.

MTI

A pénteken debütáló széria, amely 1947-ben, a második világháború utáni Nagy-Britanniában játszódik, az ifjú Erzsébet és Fülöp Mountbatten esküvőjével kezdődik. (A görög uralkodóházból származó Fülöp 1947 februárjában hivatalosan lemondott a görög trónra támasztott igényéről és Mountbatten vezetéknévvel honosított brit állampolgár lett. Július 9-én a Buckingham-palota bejelentette az eljegyzést, négy hónapra rá pedig az ifjú pár egybekelt.) Nagy-Britannia leghosszabb ideje – 1952 óta, vagyis 64 éve – regnáló uralkodóját Claire Foy brit színésznő játssza.

Fülöp edinburghi herceget pedig Matt Smith brit színész alakítja. A Netflix két évadot tervez a The Crown-ból, amelynek forgatókönyvét a Helen Mirren főszereplésével készült A királynő (2006) című filmet is jegyző Peter Morgan írja. Morgan és csapat archívumokban kutatott, életrajzokat böngészett át és az uralkodói család háztartásába tartozó személyekkel folytatott beszélgetések alapján készítette el a sorozatot, amely megtörtént és kitalált eseményeket ötvöz.

Az egyes epizódok többek között a királynő koronázási ceremóniáját és a Winston Churchill – őt John Lithgow játssza – egykori brit miniszterelnökkel való kapcsolatát mutatják be. A tízrészes első évadot Anglia déli részén, Skóciában és a Dél-afrikai Köztársaságban forgatták. Médiaértesülések szerint a produkció költségei 100 millió fontra (34 milliárd forint) rúgnak.

Kép: vanityfair.com