Finn és orosz zeneszerzők, Sibelius, Rahmanyinov és Szkrjabin műveit szólaltatja meg a Concerto Budapest Mihail Pletnyov vezényletével szerdán Budapesten, a Müpában. Az est hegedűszólistája Abouzahra Amira lesz.

061.hu

A koncert nyitánya Jean Sibelius Pelléas és Mélisande című műve, amelyet a finn zeneszerző d-moll hegedűversenye követ, majd Szergej Rahmanyinov A holtak szigete című darabja hangzik el, végül Alekszandr Szkrjabin műve, Az eksztázis költeménye zárja a koncertet. Szrkjabin a modern zenetörténet egyik legkülönösebb és legvitatottabb alakja.  Az extázis költeménye pedig a „Próféta” zeneszerző leghíresebb vagy leghírhedtebb kompozíciója, amely tulajdonképpen versmegzenésítés. Egy őrült látomásai. Amikor az 1908-as bemutató előtt a szerző barátainak (Rahmaninov, Glazunov, Rimszkij-Korszakov) eljátszott néhány részletet, azok dicséretként vagy kritikaként értékelték így.

Mihail Pletnyov (Fotó: Felvégi Andrea)

A hangverseny a 20. század első évtizedébe, Sibelius, Rahmanyinov és Szkrjabin legtermékenyebb időszakába repíti el a hallgatókat. A zenekar idei rezidens művésze, a világhírű zongoraművész-karmester, Mihail Pletnyov vezényletével elhangzó darabok zeneszerzői nem csak kortársak voltak, de műveiket társművészetek inspirálták.

Sibelius Pelléas és Mélisande című műve Maeterlinck drámájához készült kísérőzenének, ebből született később a koncertdarab. Rahmanyinov szimfonikus költeményét, A holtak szigetét Arnold Böcklin festménye ihlette. 

A műsorban magyar vonatkozást is találni: Sibelius d-moll hegedűversenyének címzettje az akkor 12 éves csodagyerek, Vecsey Ferenc volt. A szólót ezen az estén a fiatal muzsikus Abouzahra Amira játssza, aki szintén 12 esztendős korában nyerte meg a Virtuózok tehetségkutatót – emelik ki a közleményben.

A vezető képen Abouzahra Amira (Forrás: Concerto Budapest)