Rengeteg mindent köszönhetünk neki. Ha sétálunk a városban fel-fel bukkan a neve, hiszen alig találni helyet, ahol épületei miatt ne tudnánk szóba hozni. Január 7-én Finta József építész, Belváros-Lipótváros díszpolgára teljes élettel a háta mögött, 89. életévében itt hagyott bennünket. Mostani írásunkban rá emlékezünk. 

Aligha akad olyan hazánkfia, aki ne ismerné őt épületein keresztül, de nekünk megadatott, hogy személyesen is ismerhessük Őt, – emlékeznek rá a Finta Stúdió kollégái – az embert, a gondolkodót, a kollégát és a barátot.

Finta az építész szakmát egy legendás modernista generációtól tanulta, majd alkotásai révén vált ő is annak teljes jogú tagjává. A „TEREMTÉS” generációja ez, melyet a jelen „MEGTARTÁS” generációjától markánsan megkülönböztet hite, hogy alkotásaik legalább egyenértékűek az elődökével, és meggyőződése, hogy az organikus fejlődés részeként az elavul, meghaladott átadja helyét az újnak, korszerűnek. Ez az ősi meggyőződés építette fel 500 évvel ezelőtt az akkor 1200 éves gyönyörű római bazilika helyén a gyönyörű reneszánsz Szent Péter-bazilikát. Ez a meggyőződés hozta létre a hangulatos és egységes klasszicista Pest helyén a hangulatos és egységes eklektikus Pestet. Hitét örökül hagyta ránk. Finta soha nem a pillanatnak tervezett, alkotásai időn kívüliek, egész életében a hosszú távon érvényesnek tartott értékeket kutatta. Az építészetet komoly játéknak tartotta, melyet gyermeki lélekkel lehet csak művelni. A legutóbbi időkig töretlenül lelkesedett minden új dologért, miközben folyamatosan a maradandót és az időtlent próbálta megtalálni bennük.

Fülöp Krisztina átveszi Az év belsőépítésze 2017-2018 díjat Finta József Kossuth- és Ybl-díjas építésztől, zsűri elnökétől Budapesten, a Pesti Vigadóban 2019. szeptember 19-én. MTI/Kovács Tamás

Igaz ez életművének egyik legfőbb alkotására a Finta Stúdióra is. Professzionális, egyben családias szervezetet hozott létre, mely zökkenő nélkül tudott megfelelni a rendszerváltoztatás után megjelenő új beruházói attitűdök elvárásainak, időről időre alkalmazkodik a megváltozó megrendelői, technikai környezethez, összekapaszkodva vészelt át gazdasági kataklizmákat, vagyis képes – Finta építészetéhez hasonlóan – a folyamatos megújhodásra. Vezető tervezők generációi nőttek fel mellette, akik az alapító által lefektetett, „az építészet szolgálat” alapelvre építkezve, de saját építészeti hangon szólalnak meg, és adják a stúdió egyre nagyobb számú tartópillérét. A MŰ tehát tovább forog, bár az ALKOTÓ immáron pihen, a felelősséget és a feladatot, amit kollégáira bízott azok értik,  és idővel tovább adják.

A Budapesti Kongresszusi Központ (Budapest Congress Center) Finta József Ybl- és Kossuth-díjas építész tervei alapján 1985-ben emelt épülete a főváros XII. kerületében a Gesztenyés kertben.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Nehéz lenne ennél megfelelőbb sorokkal búcsúzni Finta Józseftől, hiszen a stúdióban kollégái ismerték őt a legjobban. Most pedig érkezzen egy felsorolás azon épületek közül, természetesen a telejsség igénye nélkül amit Finta Józsefnek köszönhetünk.

1981. Hotel Forum (ma InterContinental Budapest Hotel) Budapest, Apáczai Cs. J. utca 12.

1982. Hotel Novotel Congress. Budapest, Alkotás u. 63-67. (munkatárs: Herrer-y M. Caesar)

1982. Hotel Buda Penta (ma Mercure Buda), Budapest, Krisztina krt. 41.

1982. Central Wechsel und Creditbank, Bécs (munkatársak: Herrer-y M. Caesar, Egyed Irodával együtt)

1984. Családi ház a Gellért-hegyen

1984. Kongresszusi központ, Budapest, Alkotás u. 63-67. (munkatárs: Guczogi György)

1984. Hotel Hungaria, Bécs (Egyed Irodával együtt)

1985. Hotel Taverna (ma Mercure City Center) Budapest, Váci utca 20.

1985. Nemzetközi Kereskedelmi Központ, Budapest, Váci utca 19. (munkatárs: Csizmár Gyula)

1988. Salgótarján, Megyei Könyvtár (munkatárs: Guczogi György, Paulin Pál)

1990. Nemzetközi Kereskedelmi Központ, Budapest, József Attila u.

1990. Hotel Liget (ma Ibis Heroes Square), Budapest, Dózsa György út. 106.

1992. Kempinski Hotel Corvinus Budapest, Erzsébet tér 7-8. (munkatárs: Puhl Antal)

1995. Bankcenter, Budapest, Szabadság tér 7. (munkatárs: Fekete Antal)

1997. Rendőrségi Székház, Budapest, Teve utca 4-6. (munkatársak: Plájer János, Fekete Antal, Szabó Tamás)

1997. Egyetemi Campus Informatikai Épület, Budapest, Pázmány sétány 2. (munkatárs: Fekete Antal)

1997. Vasudvar Szálló, Iroda, Üzletház (ma Millennium Court Marriott), Budapest, Pesti Barnabás u. 4.

1998. Református templom, Százhalombatta

 

Forrás: Fintastudió/MTI