Az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont alapvető praktikus szolgáltatásai mellett ez év januárja óta számos saját szervezésű programlehetőséget  is kínál látogatóinak. A III. kerületi Esernyős októbertől azonban újabb funkcióval bővül, mivel kortárs művészeti galériát alakítottak ki az újonnan átadott 150 négyzetméteres helyiségben. A kiállítótér korábban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárának adott otthont.

SZABÓ FRUZSINA ANNA- Nullahategy

Az Esernyős Galéria nem titkolt célja, hogy magas színvonalú kortárs alkotások kaphassanak helyet, külön hangsúlyt fektetve az óbudai kortárs művészetre.  Október 8-án, a megnyitón a nagy múlttal rendelkező Spliti Képzőművészeti Múzeum (Galerija Umjetnina) kortárs gyűjteményében található művek és alkotóik mutatkoztak be Budapesten.

Az Édes és savanyú: spliti történetek című kiállítás két művészgeneráció munkáit mutatja be. Az első generáció a ’60-as, ’70-es években robbant be, amikor az uralkodó irányzat az intenzív neoavantgárd volt. A második generáció a ’90-es években bukkant fel a délszláv háború idején. Ők már beleláttak a médiaművészet és a relációesztétika növekvő fontosságába. De hogy ez a két generáció hogyan látta kívül- belül az eltérő időkben a Mediterránum legnagyobb szláv városát modern történelmi pillanatait, arra válaszoljon az óbudai Esernyős első kiállítása.

A galéria első tárlata az idei Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár hivatalos szatellitprogramja és a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál része.

A videót készítette: Szabó Fruzsina Anna és Dohi Gabriella