Florida megszentelt helye a metál szubkultúrának, a kerti úszómedencék visszaverik a garázsokból kiömlő modern metált. Napokban jelent meg a Underoath Erase Me című dühös kereszténymetál albuma, és a ShineDown Attention Attention című szőnyegbombázással felérő munkája. Nyáron mindkét banda járt nálunk.

PZL- 061.hu

Jó hír az új kultúrforradalmároknak, hogy nem kell mindig a felperzselt föld stratégiát alkalmazniuk, amikor épp a szemétdombra szeretnék dobni a metált, mint a műfajt, ami az ördög fővédnökségével szabadult a bűnös világra. Itt van például a floridai keresztény metalcore banda, az Underoath… Ha angyallal képzelik el a soronkövetkező lemezük coverjét, akkor az minden rocker őrangyala lesz, aki megvédi a szubkultúrát a démoni energiáktól. De ami a lényeg: nyolc év után Erase Me címmel új albummal jelentkezett a színtér egyik kulcszenekara, a 2013 és 2015 között szünetet tartó Underoath. Az album ügyesen összerakott munka, eszelős dobjátákkal, bravúros kiállásokkal, zavarbaejtően melodikus refrénekkel, és tényleg mindenből van egy csipetnyi benne, az aljában egy kis elektronika, amitől pluszban dinamikát kap a dolog.

Szóval, Korn, Nine Inch Nails és Rise Against is ott figyel, de alapvetően a végeredmény egy kortárs melody-core-os kereskedelmi metál, amiben az a leginkább figyelemre méltó, hogy mennyire professzionálisan dús a hangzás, milyen eszelős a dinamika. Oké, nyolc évet kellett várni erre a nyolcadik albumra, de aki bírja a melodikus hörgős, pulzálós zúzást (például az On My Teeth című klipnótát) annak napi egyszer felírja a metál doki depresszió ellen.

A 2001 óta fickóskodó Shinedown is a melodikus, kőkemény modern metálban találta meg az önmgevalósítás legfontosabb eszközét. Hatodik, meglehetősen puritán coverrel megjelent Attention Attention kimondottan ügyes munka, itt is telített, kimondottan dinamikus a sound, igazi áramvonalas popmetállal van dolgunk, az eredeti felállásból megmaradt Barry Kerch dobos és Brent Smith énekes mellett Zach Myers gitározik és Eric Bass nyomogatja a billentyűket és basszusozik. 

A napjainkig több, mint tízmillió lemezt értekesitő Shinedown új albumában kiemelkedik a remek vokálmunka, amitől még inkább telített és erőteljes és teátrálisabb lett a hangzás. Ugyanakkor hiába a professzionális megszólalás, és slágeres, feszes dalok (például a kiváló Monster, a The Entrance vagy a Devil), valahogy annyi mindenre hasonlít az album, hogy nem érezzük azt, amitől valami igazán Shinedown-szerű lenne. A 2015-ös Threat to Survival után három évet kellett várni az Attention Attention-re, de aki szereti a mesterien kimunkált, rádióbarát, mégis kőkemény modern metált, annak megváltás lehet a lemez.

Underoath
Erase Me
Universal
11 szám 42 perc

Shinedown
Attention Attention
Warner
14 szám 55 perc