Újabb furcsaság jelent meg a budapesti street food piacán: csirke tölcsérben, vagyis a Tölcsibe, avagy miért pazarolnánk egy olyan tökéletes ehető tálat, mint a tölcsér, csak a fagyira. A szokatlan kombináció (talán nem meglepő módon) amerikai eredetű, Magyarországon pedig most először kóstolhatjuk meg.

TIHANYI RITA – 061.hu 

Az amerikai csirkével töltött tölcsér elődje valószínűleg az ott klasszikusnak számító csirke és gofri kombó, amit reggelire és vacsorára is fogyasztanak. Állítólag ez az étel először New York Harlem negyedében bukkant fel, ahol a jazz zenészek, miután hajnalban végeztek a klubokban, nem tudták eldönteni, hogy vacsorát egyenek inkább, vagy reggelit – ezért a kettőt ették egyszerre: csirkét gofrival. Mivel előbb-utóbb minden ételnek lesz kézben fogható streetfood-változata, a csirke és gofrinak is lett: csirke tölcsérben. New Yorkból pedig most Laci és Gábor iderepítette Magyarországra. Ők valami olyat szerettek volna bemutatni a hazai közönségnek, amilyet még nem láttak: húszcentis, sós tölcsér töltve saját, speciális panírban sült csirkemell falatokkal és házi szósszal.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A csirke mindig frissen sül, előtte pedig kefíres pácban pihen. Jelenleg ötféle ízesítésből lehet választani: salsa-koriander, kapor-ranch, bbq, jalapeno-cheddar és coleslaw, de a jövőben terveznek egy havonta változó tölcsért, egy ázsiai ízvilágút és egy mozzarellás-pestósat. Saját szószokkal dolgoznak, még a majonézt is házilag csinálják, Laci pedig különösen büszke a Gábor által kreált cheddar szószra, ami szerinte nagyon jól sikerült. Az ételeken túl más különlegesség is van az étlapon: kétféle házi üdítőt kapható, málnaszörp és dinnyés limonádé. Mindkettő püréből, helyben készül, mindenféle adalékanyagtól mentes.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A tölcséres csirkével Laci először egy New Yorki út során találkozott, és mivel Magyarországon ilyet még nem lehet kapni, hát belevágtak. Először food truckben gondolkodtak, de végül a fix hely mellett döntöttek, a mozgó üzletet  elhalasztották. Az eredeti amerikai verziótól eltérve nem édes tölcsérbe töltik a csirkét, mert úgy érezték, az sok lenne a magyar ízlésnek.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Laci már tizenöt éve a vendéglátásban dolgozik, sokáig gyorsétteremben volt üzletvezető, majd az elmúlt pár évet egy fine dining étteremben töltötte gazdasági vezetőként. Itt ismerte meg jelenlegi üzlettársát, Gábort, aki séfhelyettesként dolgozott az étteremben. Mekkora váltás fine dining után gyorsétteremben dolgozni? – kérdezem Lacit, aki nevetve válaszol: „A séfnek biztos! Én viszont már végigjártam a gyorséttermeket, nekem ismerős ez a közeg.” A gyorséttermet nem szabad túlbonyolítani: csirke, krumpli, üdítő, az emberek gyorsan akarnak dönteni. Ez azonban nem megy a minőség rovására, hiába nem kell sokat várni, az étel friss, és amit lehet, helyben készítenek el.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A visszajelzések jók, a vendégeknek ízlik a szokatlan koncepció. „Meglepően sokan mernek bejönni” – jegyzi meg Laci, aki arra számított, hogy a budapesti közönség gyanakvóbb lesz az újdonságot illetően. Azonban úgy látszik, a magyarok már felnőttek a csirkés tölcsérhez, ottjártunkkor ugyanis pillanatok alatt megtelt az apró üzlet.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula