Ha valaki ötven éve van a pályán, és éppen hetven éves, annak kijár az ünneplés. Ha ezt a valakit Jean-Michel Jarre-nak hívják különösen. És persze a hűséges rajongóinak is. Ők nemrég kaptak egy ajándékot a mestertől, a Planet Jarre 50 Years OF Music című díszdobozos kiadványt, amely olyan mintha Jarre képzeletbeli űrhajójának fekete doboza lenne.

PZL – 061.hu

A tasak tartalmaz egy plexi kártyára rejtett kódot, amivel letölthetjük az 50 éves életműből készült szelekciót, de ha nagyon analógok szeretnénk lenni, az sem gond, mert a szeretetcsomagban a dupla CD mellett két hagyományos kazettát is lapul. Világos, maguk a kazetták az igazi meglepik, ha valakinek régi kocsija van, amiben még van magnós blokk, akkor nagyon rendben van, de gyanús, hogy mindenki a nyaralókba, vagy a garázsokba száműzték a kazettás magnót. Sebaj, ugyanolyan izgalmas lesz lehozni a padlásról, amilyen izgalmas egy özönvíz előtti Amigán játszani. De szuvenírnek sem utolsó a dobozka, fogjuk fel ún. gyűjtői példánynak. Jarre nem akarta lekenni a 41 felvételt tartalmazó albumot, hozhatta volna a magától értetődő kronologikus sorrendet, de ő négy tematikára (Soundscapes, Themes, Sequences, Explorations & Early Works) osztotta a dallistát.

Az emblematikus felvételek mellett számos, eddig ismeretlen kompozíció, valamint két vadonatúj felvétel (Herbalizer, Coachella Opening) is helyet kapott a létező összes formátumban megjelenő anyagon. Persze, ez a tematika is nagyszerű, ugyanakkor annyira sajátos Bábelt épített fel Jarre szintetizátorokból és hangfalakból, hogy szinte bármilyen dalsorrend érvényes lenne. Vannak dinamikusabb kompozíciók (pl. Magnetic Field Pt. 2, Zoolookologie), és meditatívabb, lassabban kibomló művek (pl. az Oxigene tételei), de a  főcímekből, dokufilmekből, reklámokból ismert motívumok mellett a legizgalmasabb persze a két új felvétel.

Coachella Opening afféle party track, ahogy a Herbalizer is. Ezekben nem mutatkozik meg igazán Jarre zsenije, inkább csak afféle korhangulatok, de arra is jók, hogy színesítsék a hatalmas, 41 számos dalparkot. És az is milyen jó, hogy Jarre nem negyven évvel később születik, mert akkor valószínűleg egy DJ producer lenne, és a fesztiválszezonban helikopterrel röpködne Ibiza és Gran Canaria között.

Jean-Michel Jarre
Planet Jarre – 50 Years Of Music
Sony
41 szám 120 perc