A Régi Posta utcában sétálva szinte már-már megszokottá válik a Folk Art Kézművesház (Folk Art Shop) látványa. Ugyanakkor nem árt behatóbban tanulmányozni ezt a magyar népművészeti szépségekkel teli üzletet. A szakértelem és a tradíció egyvelege egyértelműen azt jelenti, hogy a Belváros ikonikus üzlete nem véletlen lett többek között Jeremy Irons kedvence. 

Halas Ágnes az üzlet vezetője, megálmodója és tulajdonosa lelkesedéssel meséli el nekünk mi minden is található itt. 

„Ez a bolt valamikor állami tulajdonban volt és 1962-ben nyílt meg. Én a Népművészeti vállaltnál kezdtem dolgozni, ahova ez az üzlet is tartozott. Amikor már eljöttek a fogalmazzunk úgy békebeli modernebb idők, sikerült megszerezni a bérleti jogot és évtizedek óta tisztelettel és szeretettel üzemeltetjük a Folk Art Kézművesházat és várjuk az érdeklődőket. Amiket itt megtalálnak, azok magyar alkotók ún. zsűrizett termékei. Terítők, babák, ruhák, fali díszek és minden ami a hazai népművészettel kapcsolatos itt megtalálható.”

20240416 — Folk Art üzlet // fotó: Hatlaczki Balázs

A Folk Art elképesztően jó helyen van – Régi Posta utca 12. – turisztikai szempontból így nyilvánvaló, hogy sok országból érkeztek már ide vásárlók. A távol keleti és tengerentúli vevők mellett az éppen hazánkban tartózkodó ismertebb vevőkből sincsen hiány.

„Az olasz képzőművészet erős és magával ragadó nyilván nem ők jönnek a legnagyobb számban vásárolni, de például Japánból vagy az Egyesült Államokból rendre betérnek ide. Az ismertebb színészek közül is sokan jártak már itt, de sok zenészt, írót producert is fel lehetne sorolni. Jeremy Irons kifejezetten kedvel minket, de legutóbb, pár napja éppen Eddie Redmayne járt nálunk. A hazai elismert operaénekesek közül pedig Pitti Katalint emelném ki, aki szintén többször járt már nálunk és régi kedves ügyfeleink között említhetjük meg.”

20240416 — Folk Art üzlet // fotó: Hatlaczki Balázs

A Hollywood-i színészek és messziről jött vevők mellett egyre több a hazai érdeklődő is. Amikor kultikus helyeket keresve sétálunk a Belvárosban érdemes ide betérni, mert tényleg elképesztő sok jó minőségű és tetszetős dologgal találkozik itt az ember, ami mind magyar és erre a látványt vizsgálva igazán büszkék lehetünk. 

20240416 — Folk Art üzlet // fotó: Hatlaczki Balázs