Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  • 25
  •  
    25
    Shares

Régi bölcsesség: nem a takaró és a kötött pulcsi melegít a legjobban, hanem az italok: ha nem forró, akkor alkoholos, de a legjobb, ha mindkettő. Ennyi kell egy téli estén, na meg a jó társaság. Összegyűjtöttünk tíz téli italt, hideget és meleget, alkohollal és anélkül.

TR – 061.hu

1. Tojáslikőr

Ha eddig azt gondoltad, tojáslikőrt főzni bonyolult, akkor felejtsd el, mert nem az. Ellenben nagyon finom, és a családi karácsonyi ebédnél is sikered lesz vele. Egy liter tojáslikőrhöz keverj össze öt tojássárgáját 20 dkg porcukorral, egy csomag vaníliás cukorral, egy rúd vanília kikapart magjaival és fél liter tejjel. Hőálló tálban gőz felett sűrítsd be egy kicsit, majd keverj hozzá 2,5 dl habtejszínt. Várd meg, amíg kihűl, majd jöhet a lényeg: 2,5-3 dl vodka. A legjobb, ha pár napot áll a hűtőben, minden nap néhányszor felrázva. Működik növényi tejekkel is, de kicsit eltérő ízekre kell számítani.

fotó: kochbar.de

2. Kettőt egybe-forralt bor és egy ráadás

Ahány ház, annyi forralt bor – ez a recept egy üveg fehéret és egy üveg vöröset használ. Tíz evőkanál cukrot egy pici vízzel karamellizálj egy lábosban. Ha már szép karamellszínű, akkor óvatosan öntsd fel 7 dl vízzel, és tedd bele a fűszereket: 3-4 rúd fahéj, 1 evőkanál szegfűszeg, 1 evőkanál szegfűbors, egy hüvelyknyi gyömbér, egy citrom és egy narancs felszeletelve, és végül egy csomag vaníliás cukor. A fűszeres vizet nyugodtan felforralhatod, főzd 10 percen át. Amikor azonban beleöntöd a két üveg bort, már ne forrjon! A bort nem szabad felforralni, csak óvatosan összemelegíteni. Ha édesebben szereted, adj hozzá még cukrot. Ha nem tervezel bulit és nem tudsz meginni egyedül három liter forralt bort, akkor egyszerűen válassz valamilyen télies-fahéjas ízesítésű teát, áztass egy filtert legalább tíz percen keresztül fél bögre forró vízben, öntsd fel vörösborral, édesítsd, és melegítsd meg a mikróban. Forralt bor negyedóra alatt egy hosszú munkanap után.

fotó: stern.de

3. Mézeskalács latte

Kétféleképp készíthetjük: ha olyan kávéfőzővel dolgozol, ami őrölt kávét használ, akkor egyszerűen hozzá kell keverni mézeskalácsfűszert a darált kávéhoz, és úgy tölteni a gépbe. Egyébként egyszerű szirupot készítünk: keverj össze egy lábasban 20 dkg barna cukrot 3 dl vízzel és egy evőkanál mézeskalácsfűszerrel, és lassan forrald, amíg a felére sűrűsödik. Keverj hozzá egy evőkanál citromlevet, és hagyd kihűlni. Ha szeretnéd, hogy a szirup szép áttetsző legyen, akkor le kell szűrni, de anélkül is fogyasztható. Fogd a kávét, habosítsd a tejet, add hozzá a szirupot, íme a mézeskalács latte.

fotó: bustle.com

4. Chilis forró csoki

Mindenki kedvence, a forró csoki egy kis extra forrósággal: chilivel. Négy adaghoz négy pohár tejet önts egy lábosba, dobj hozzá két rúd fahéjat és egy chilit, forrald össze 5-6 perc alatt, majd tedd félre, és hagyd tíz percet állni, hogy a tej átvegye a fűszerek ízét. Szűrd le, adj hozzá 200 g étcsokoládét és egy csipet sót, tedd vissza a tűzre, és kavargasd, amíg elolvad a csoki, és vigyázz, hogy ne forrjon fel! Tejszínhabbal és őrölt fahéjjal tálald.

fotó: taste.com.au

5. Forró fehércsokoládé

Egy adaghoz egy pohár tejet 50 g fehércsokival, egy csipet sóval és egy kevés vaníliával önts egy lábosba, és melegítsd össze, amíg elolvad a csokoládé. Vigyázz, ne forrjon fel! Habcukorral az igazi.

fotó: flavormosaic.com

6. Forró vajas rum

Egy adaghoz önts egy lábasba 35 cl barna rumot, 1 kávéskanál vajat, összesen egy kávéskanál téli édes fűszert – ez lehet mondjuk fahéj és szegfűbors, de akár kardamom, szegfűszeg, gyömbér vagy mézeskalács-keverék is – két kávéskanál barna cukrot és 1 dl vizet. Lassan melegítsd össze, ne forrald fel. Ha elolvad a cukor és a vaj, már készen is van.

fotó: themanual.com

7. Fagyöngy martini

Ez a télies fantázianevű koktél könnyen elkészíthető. Két személyre önts egy jéggel teli koktél shakerbe 60 ml vodkát, 60 ml narancslevet, 90 ml kihűlt áfonyateát, 20 ml citromlevet és 3 teáskanál cukrot. Rázd össze, és szűrd behűtött koktélospoharakba.

fotó: washingtonpost.com

8. Rudolf kedvenc puncsa

Tökéletes karácsonyi buliba, ugyanis ez a recept kb. 3 liter italhoz elég. Keverj össze 8,5 dl vörösáfonyalevet 2,5 dl whiskeyvel, 1,5 dl lime levével és 1 dl fahéjsziruppal. Öntsd föl másfél liter sörrel, végül adj hozzá jeget és limegerezdeket. Fahéjszirupot úgy készíthetsz, hogy összekeversz egy lábasban 20 dkg barna cukrot 3 dl vízzel és öt rúd fahéjjal, majd lassan forralod, amíg a felére sűrűsödik. Hozzákeversz egy evőkanál citromlevet, és hagyod kihűlni.

fotó: washingtonpost.com

9. Téli nyugtató teakeverék

Ha nagyon szereted a családod, de már az idegeidre mennek. 15-20 adaghoz szükséged lesz 100 g kamillára, 2 kávéskanál édesköménymagra, 1 kávéskanál kardamommagra, egy összetört fahéjrúdra és 1 kávéskanál szegfűszegre. Egy evőkanálból lesz egy bögre tea.

fotó: goodearth.com

10. Milyen bor illik a mézeskalácshoz?

Ha mindenféle ételhez lehet bort párosítani, akkor ez a karácsonyi klasszikus keksz miért lenne kivétel? A fűszeres mézeskalácshoz inkább a fehérborok illenek, például egy rizling vagy egy muskotály. Meg lehet próbálni azonban sherryvel is, a párosítások lényege, hogy olyan ízeket fedezzünk fel, amire a süti és a bor a külön nem képesek.

Az összes receptet kipróbáltuk!


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  • 25
  •  
    25
    Shares