Noha a veszteségeket pótolhatatlannak tekintik, nem szűnik meg az Alekszandrov együttes, amely művészeti vezetőjét és tagjainak egyharmadát,  veszítette el a vasárnapi fekete-tengeri légiszerencsétlenségben – jelentette be az orosz honvédelmi minisztérium. Tájékoztatásuk szerint az 1928 óta működő kórust és tánckart a lehető leghamarabb újra akarják építeni.

061.hu

A szovjet, majd az orosz hadsereg világhírű ének- és táncegyüttese 186 tagú együttes jelentős része sorkatona, a katasztrófában az Alekszandrov 64 tagja és művészeti vezetőjük veszett oda, a veszteségek különösen az énekkart érintik érzékenyen: három szólistán kívül a teljes kórus a lezuhant gépen utazott. Az együttest patronáló orosz honvédelmi minisztérium bejelentése szerint a tragédia ellenére az együttes folytatja működését, és a tavaszi közép-európai turnéjukat is megtartják. Budapesten 2017. május 28-án lépnének fel az eredeti program szerint.

Első intézkedésként mihamarabb 70 szolgálati lakást bocsátanak az együttes rendelkezésére, hogy “helyreállíthassák a kollektívát, amennyire az lehetséges”, pályázatokat hirdessenek, kiválasszák a legjobbakat, hogy azok “folytassák a fegyveres erők vezető társulata, az Alekszandrov-együttes dicső hagyományait”. Szergej Sojgu egy, a minisztériumában tartott, de a tévében kis közvetített hétfői értekezleten bejelentette, hogy a lezuhant repülőgépen 64 évesen életét vesztő Valerij Halilovról, az együttes “legendás” művészeti vezetőjéről nevezik a hadsereg zeneakadémiáját, és mindent megtesznek azért, hogy folytatódjanak az általa lefektetett hagyományok.

A Vörös Zászló érdemrenddel kétszeresen kitüntetett, az Orosz Hadsereg Alekszandrov Akadémiai Ének- és Táncegyüttesét még a szovjet időkben alapította Alekszandr Vasziljevics Alekszandrov (1883-1946) vezérőrnagy, a moszkvai Csajkovszkij konzervatórium tanára, a Szovjetunió népművésze, zeneszerző.  Az együttes először 1928 októberében lépett fel, akkor még csak 12 taggal. 1937-ben már 274 tagja volt, s a második világháború idején az együttest négy részre osztották, s az egyes csapatok külön-külön adtak koncerteket a harcoló egységek katonáinak. 1946-ban Alekszandrov fia, Borisz vette át a kórus irányítását, s 1987-ig töltötte be tisztét.

Az „alekszandrovok” számos országban, többek között Magyarországon is megfordultak, viszont az USA-ba annak ellenére nem jutottak el, hogy két fellépést is terveztek már, Az első a második világháború miatt hiúsult meg, míg a világégés után azért nem szerepelhettek a művészek az USA-ban, mert az amerikai hatóságok csak civil ruhában engedték volna fellépni őket. A kórus tagjai viszont nem voltak hajlandóak megválni hagyományos egyenruhájuktól. Az együttesnek a vasárnapi tragédia előtt mintegy kétszáz tagja volt, s közülük 150-en számítanak hivatásos művésznek. Valerij Halilov altábornagy 2016 májusa óta állt az együttes élén. 

Fotó: socfest.hu