Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Tavaly augusztusban adták át az V. kerület első zöld, növényekkel beültetett buszmegállóját a József nádor téren. A megálló a környezettudatosság és zöldítés jegyében újult meg, a példamutató kezdeményezést – amely nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem a mikroklíma kedvező befolyásolásában, a levegőminőség javításában is szerepe van – most folytatják, a tervek szerint további 7 megálló “zöldül ki” az V. kerületben.

061.hu

Az V. kerület a zöld intézkedések tekintetében eddig is élen járt – 2019-ben például Belváros nyerte el a Virágos Magyarország verseny fődíját és Budapest Főváros különdíját is –, hiszen amellett, hogy számtalan fát ültettek, a társasházak részére is évről évre zöld pályázatot hirdetnek, és Magyarországon elsőként kezdték használni a kifejezetten városi környezetre kifejlesztett gyökércella rendszert is, amely egyaránt óvja a fák életterét és a föld alatti vezetékrendszerek biztonságát, valamint biztosítja az öntözésüket, a szellőzésüket, a növekedésüket, a fejlődésüket.

A különleges megoldással „városi dzsungellé” alakuló buszváró koncepciójának kidolgozása friss szemléletet és kreatív gondolkodásmódot igényelt a kerületi tervezőktől és kertészektől. Ennek eredményeképp a burkolat megbontásával és az ültetőközeg termőfölddel való feltöltésével közvetlen kapcsolatot teremt a növényzet és talaj között, amelynek az vízellátásáról gépiesített öntözőberendezés gondoskodik. A tetőre hulló csapadék hasznosítása is megvalósul: a buszváró tetőszerkezeti kialakításának, valamint a tervezés során praktikusan elhelyezett ültetőközegnek köszönhetően az eső közvetlenül a növények termőföldjét öntözi. A növényekkel borított váró nemcsak szebb, de komfortosabb is: a zöld alatt várakozni lényegesen kellemesebb. A levelek nagy szerepet játszanak a városi hőszigethatás csökkentésében, a mikroklíma kedvező befolyásolásában, a levegőminőség javításában, a por- és légnemű szennyezőanyagok megkötésében, valamint a biodiverzitás növelésében is.

Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere

A tervek szerint a következő megállók zöldülnek ki: Deák Ferenc tér M megálló (Erzsébet tér déli oldala), Deák Ferenc tér megálló (József Attila utca-Erzsébet tér sarok), Kossuth Lajos tér M megálló (Báthory utca), Szent István Bazilika megálló (Szent István tér-Bajcsy-Zsilinszky út), Arany János utca M megálló (Podmaniczky Frigyes tér – Bajcsy-Zsilinszky út), Nyugati pu. M megálló (Nyugati tér), Jászai Mari tér megálló (Szent István körút)

2019-ben 82 új fával, 220 m2 cserje- és 40 m2 évelőfelülettel újult meg a Podmaniczky tér a Belvárosban, melynek köszönhetően a tér valóságos városi ligetté alakult át. A közösségi és közúti közlekedés átszervezésével, egyedi tájépítészeti megoldásokkal és utcabútorokkal, magas minőségű természetes lapkő burkolat kihelyezésével éledt újjá a közkedvelt találkozási csomópont. Az átalakítás célja az volt, hogy a belvárosiak és az ide látogatók ne pusztán egy tranzitteret kapjanak, hanem egy valódi közösségi helyszínt, amely lehetőséget ad a megállásra, találkozásra.

Fotó: Facebook


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •