Az V. kerület a zöld intézkedések tekintetében eddig is élen járt, most az Arany János utca megújítását tűzték ki célul a már minden fejlesztésüknél megszokott hangsúlyos zöldítéssel. Természetes kőburkolatot kap a járda, az úttest és a parkolósáv is, padokat, kerékpártámaszokat és egy utcai ivókutat is kihelyeznek majd a tervek szerint.

061.hu

Az első ütemben a Széchenyi rakpart és a Tüköry utca közötti szakaszt szépítik meg hangsúlyos zöldítéssel – ez  két oldali fasor formájában, 34 új fával, 8 bokorfával, évelő és egynyári növényekkel, automata öntözőhálózattal, összesen 163 m2 zöldfelülettel valósul meg.

A fák városi környezetbe való beilleszkedését elősegítő innovációk alkalmazásában folyamatosan élen járva, a Magyarországon elsőként a Belvárosban használt (és időközben mások által is átvett) gyökérmenedzsment rendszer mellett, ezúttal szintén saját beruházásban és szintén az elsők között, nagyobb szakaszon alkalmazzák az ún. stockholmi faültetési rendszert is. Természetes kőburkolatot kap a járda, az úttest és a parkolósáv is. Padokat, kerékpártámaszokat és egy utcai ivókutat is kihelyeznek. A meglévő lámpafejeket korszerű, LED technikájúra cserélik.


Az V. kerület számára mindig is fontos volt a zöldebb urbánus környezet megteremtése, Budapest belvárosának faállomány-növelése. 2019-ben például Belváros nyerte el a Virágos Magyarország verseny fődíját és Budapest Főváros különdíját is –, hiszen amellett, hogy számtalan fát ültettek, a társasházak részére is évről évre zöld pályázatot hirdetnek, és Magyarországon elsőként kezdték használni a kifejezetten városi környezetre kifejlesztett gyökércella rendszert is, amely egyaránt óvja a fák életterét és a föld alatti vezetékrendszerek biztonságát, valamint biztosítja az öntözésüket, a szellőzésüket, a növekedésüket, a fejlődésüket.

2020 augusztusában adták át az V. kerület első zöld, növényekkel beültetett buszmegállóját a József nádor téren. A megálló a környezettudatosság és zöldítés jegyében újult meg, a példamutató kezdeményezést – amely nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem a mikroklíma kedvező befolyásolásában, a levegőminőség javításában is szerepe van – most folytatják, a tervek szerint további 7 megálló “zöldül ki” az V. kerületben.

A különleges megoldással „városi dzsungellé” alakuló buszváró koncepciójának kidolgozása friss szemléletet és kreatív gondolkodásmódot igényelt a kerületi tervezőktől és kertészektől. Ennek eredményeképp a burkolat megbontásával és az ültetőközeg termőfölddel való feltöltésével közvetlen kapcsolatot teremt a növényzet és talaj között, amelynek az vízellátásáról gépiesített öntözőberendezés gondoskodik. A tetőre hulló csapadék hasznosítása is megvalósul: a buszváró tetőszerkezeti kialakításának, valamint a tervezés során praktikusan elhelyezett ültetőközegnek köszönhetően az eső közvetlenül a növények termőföldjét öntözi. A növényekkel borított váró nemcsak szebb, de komfortosabb is: a zöld alatt várakozni lényegesen kellemesebb. A levelek nagy szerepet játszanak a városi hőszigethatás csökkentésében, a mikroklíma kedvező befolyásolásában, a levegőminőség javításában, a por- és légnemű szennyezőanyagok megkötésében, valamint a biodiverzitás növelésében is.

2019-ben 82 új fával, 220 m2 cserje- és 40 m2 évelőfelülettel újult meg a Podmaniczky tér a Belvárosban, melynek köszönhetően a tér valóságos városi ligetté alakult át. A közösségi és közúti közlekedés átszervezésével, egyedi tájépítészeti megoldásokkal és utcabútorokkal, magas minőségű természetes lapkő burkolat kihelyezésével éledt újjá a közkedvelt találkozási csomópont. Az átalakítás célja az volt, hogy a belvárosiak és az ide látogatók ne pusztán egy tranzitteret kapjanak, hanem egy valódi közösségi helyszínt, amely lehetőséget ad a megállásra, találkozásra.

Fotó: Facebook