Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Jó hír a street food rajongóknak, hogy a téli időszámítás ellenére ismét egy kupacon találhatják kedvenc kajás kocsijaikat, ugyanis péntek délután elrajtolt a Food Track Rally a Millenárison. A gasztroeseményen ezúttal 35 kocsi várja az éhező betérőket jelképes 990 forintos belépőért cserébe, sokak örömre fedett, fűtött térben vasárnap este nyolcig.

061.HU

Az esemény azért viseli a Food Track Rally nevet, mert a résztvevő guruló kajabódék egy ízcsatában küzdenek meg egymással. A lényeg, hogy ázsiai ízvilgú ételt kell kreálni a foodtruckosoknak maximum 800 forintos értékhatárig, úgy hogy öt, előre meghatározott fűszerből (a koriander, csillagánizs, gyömbér, fahéj és a kardamom) hármat fel kell használniuk a versenyételekhez. Az így készült ételeket egy szakmai zsűri is véleményezi, de kóstolás után a látogatók is szavazhatnak kedvenceikre étel, ital és édesség kategóriákban. A legtöbb szavazatot kapó foodtruck  Guruló Street Food Kupát nyeri el. És hogy mit ajánluk kóstolásra a versenyételekből?

Érdemes benevezni a Kanálgép nevű food truck-nél a szokásos húsgolyókon kívül egy igazi különlegességre. Szalai Dezső séf korianderrel és gyömbérrel készít bárányhúsgolyót  kínál ezúttal édes ázsiai mártással, amibe kardamom és fahéj is kerül. Mivel a fogás nem éppen hétköznapi, a séf különösen ajánlja a vállalkozó szellemű közönségnek, és azoknak, akik izgalmas ízekre vágynak a hétvégén.

Budapest egyik kedvenc burgerezője, a Zing az eseményen debütáló Bárányburgerében a buciba, a salátába és a húspogácsába is rejtett a választható fűszerekből, az ázsiai hatás már a burgerező plakátján is jól látható.  A bucit pirított római köményes, kardamomos vajjal készítik, a húspogácsába pedig fahéjas, koriander magos, gyömbéres fűszerkeveréket tesznek. Hogy mindenképpen összefusson a nyál a szánkban, a burgerbe menta infúzióban készült ecetes fehér hagyma is kerül.

Az egyik legizgalmasabb összeállítást, amely garantáltan keletre repíti a gourmet-kat a Meat & Souce csirkemájas mártott szendvicse, benne bébigyömbéres friss salátával, sárgarépával. A csirkemáj gyömbér, kardamom, fahéj, lime levél, citromnád, szilvalekvár, szójaszósz, méz és vörösbor édeni keverékében készül egy kis bacon-el megbolondítva.

Könnyű dolga volt a Mexkitchen-nek, mert a versenyben használatos fűszerek többségét már eleve ott találta a fűszerpolcon. Versenyfogásuk a Food Truck Chimichanga nevet kapta, amibe római köménnyel, tejföllel és korianderes lime-os majonézzel készült grillezett csirkemell kerül. Ehhez gyömbéres mártogatóst is tálalnak, amit szintén korianderrel és római köménnyel fűszereznek. 

A vegák sem maradnak éhen a Food Truck Rally-n, mert a Nemesbugac sajtkészítői guacamole-s, parenyicás szendvicset készítenek a versenyre.  A fogás a La Parenico nevet kapta a házi sajtkészítőktől, akiknél a szendvicsük mellett chilis, wasabis és szarvasgombás parenyica is kapható majd.

A Vespresso truck-jánál ázsiai hatású kávé is kapható a hétvégén, amiben kardamom, gyömbér és fahéj is kerül. A kocsinál ezen kívül számos különlegességet, például mangós kávét is kérhetünk.

Természetesen a felsorolás koránt sem teljes, és nem elhanyagolható tény az sem, hogy a mennyei falatokat bőven akad mivel lekísérni. A szomjoltásra ott van a Laposa Birtok, a Spritz Bar vagy a Borkas, amelynél az üzemeltető saját boraiból készült fröccseivel operál. 

KÉPEK: HORVÁTH PÉTER GYULA/ 061.HU


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •