Félidejéhez érkezett a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjának támogatásából készülő első játékfilm, a Hetedik alabárdos forgatása. A vígjáték valamennyi jelenetét a debreceni Csokonai Színházban veszik fel.

MTI 

A Hetedik alabárdos egy kisember csetléseiről, botlásairól, hatalomra jutásáról és a hatalommal való konfliktusairól szól – jellemezte a filmet röviden a pénteki forgatáson Vékes Csaba rendező, aki egyben a forgatókönyvet is írta. Szerinte “elképesztő” tempóban haladnak a munkával, hiszen összesen 20 napjuk van a forgatásra, miközben normál esetben legalább 30 napra lenne szükségük.  Arra a kérdésre, hogy miért éppen a debreceni Csokonai Színházra esett a választása, az első nagyjátékfilmjét készítő rendező azt mondta: megnézték az ország szinte összes vidéki színházát és a debreceni az, amelyikben a koncepciónak megfelelő terek vannak, amelyek minimális kompromisszummal alkalmasak valamennyi jelenet felvételére.

A forgatások remek hangulatban zajlanak, remélem, hogy a lendület kitart a végéig, és bízom benne, hogy hagyomány lesz a filmalap Inkubátor Programjából, hiszen ez a támogatási forma nagy lehetőség a pályakezdő rendezőknek – fogalmazott Vékes Csaba. A filmben a főszereplő öltözőtársát, Palit alakító Ónodi Gábornak szintén ez az első nagyjátékfilm-főszerepe. A szolnoki Szigligeti és a fővárosi Katona József Színház színésze nagyon boldog, hogy részt vehet ebben a produkcióban, szerepét pedig igazán izgalmas feladatnak tartja. Herendi Gábor producer emlékeztetett: a Magyar Nemzeti Filmalap 62 millió forinttal támogatta a film elkészítését. Szerinte egy igazán szerethető vígjátékot láthat majd a közönség. A producer a rendező Vékes Csabát a “magyar Woody Allennek” nevezte, akinek dialógusai, szituációi az amerikai színész-rendező stílusához állnak a legközelebb.

“Hús-vér szereplők játszanak a filmben, így a nézők akár magukra, akár a szomszédjukra ráismerhetnek majd a moziban” – fogalmazott Herendi Gábor, aki elmondta azt is: a film elkészültéhez nagyvonalú támogatást kaptak a debreceni önkormányzattól, amely többek között a stáb teljes ellátásának biztosítására is kiterjed. A Hetedik alabárdos című vígjáték egy karriertörténet, amelyben egy mellőzött színész egy váratlan felkérésnek köszönhetően az örök statiszta szerepből egy teátrum vezető rendezője lesz, és innentől kezdve nemcsak a saját álmaiért, hanem az egész társulatért kezd küzdeni – olvasható a film szinopszisában. A vígjáték operatőre az ugyancsak elsőfilmes Bálint Dániel. A főszerepet a Krétakör és a Proton Színház előadásaiból, illetve a Fekete kefe című kultfilmből ismert Bánki Gergely játssza. Szerepel még a filmben Sárközi-Nagy Ilona, Bezerédi Zoltán, Nagy Ervin, Mohai Tamás, Murányi Tünde és Ujlaki Dénes. A vígjáték a tervek szerint 2017 tavaszától látható a magyarországi mozikban.

A Magyar Nemzeti Filmalap tavaly elindított Inkubátor Programjának célja, hogy lehetőséget biztosítson pályakezdő filmrendezők számára első egészestés alkotásuk elkészítéséhez. A pályázatra 2015-ben 67 filmterv érkezett, ezek közül 5, köztük a Hetedik alabárdos megvalósítását támogatta a filmalap.