A Green Day Revolution Radio című új lemezének borítóján egy lángoló kazettás magnót látunk… Ha a rádió a vacak zene lejátszása miatt égett ki, akkor azt mondhatjuk, hogy nem a Revolution Radio szólt, de az is igaz, a négy éves szünet után megjelent album nem is lenne alkalmas arra, hogy egy forradalom szikrája legyen…

PZL – 061.hu

Inkább olyan, mint az öreg forradalmárok memoárjai, ami remekül megidézi a nagy időket, tele vannak unásig elismételt történetekkel, de az idén 30 éves Green Day mentségére legyen mondva, hogy a 1994-ben megjelent, 20 millió példányban értékesített Dookie idején sem éppen az innovatív megoldásairól voltak híresek. Ahogy nem volt közük a punkhoz, úgy semmi közük a forradalmakhoz sem. Még csak nem is néztek ki punknak, és még csak nem is rockot játszottak, hanem popot. A többi majdnem stimmelt. Valójában az ötszörös Grammy-díjas Green Day polbeat-et állít elő, csak nem akusztikus gitáron nyomják a boglárlellei építőtáborban, hanem stadionokban lépnek fel, és villanygitárral szólaltatják meg egyszerű rock and rolljukat, amivel az ég egy adta világon nincs semmi baj.

greenday001-1068x712-1068x552

Ez az, amit így hívunk: rádióbarát rock, úgyhogy majdnem eltalálták a lemez címét, mert a több éves rehabról visszatért Billie Joe Armstrong zenekarának minden dala potenciális sláger. Az album minden gesztusa arról szól, hogy a cél nem a világforradalom, hanem az, hogy egy slágerparádét nyújtsanak át. Sznte minden dal bombabiztos sláger, ha mégis ki kéne emelni néhányat, akkor ott a Bang Bang, a címadó Revolution Radio, vagy akár a Say Goodbye… Sláger ide vagy oda, a számok nincsenek igazán jól meghangszerelve, sokkal többet ki lehetett volna hozni belőlük, ha a fiúk maguk mellé vettek volna egy jó producert, de olyan titokban dolgoztak, még a kiadójuk sem tudta, hogy stúdióznak. A Revolution Radio mégis kulcslemez Green Day biográfiában, a 2004-es American Idiot és a ’94-es Dookie volt talán ennyire fontos munka a trió életében. Pedig a zenekar nem több, mint három srác, három akkord, háromperces slágerekkel. És már azt is tudjuk, hogy manapság már a forradalmakat nem a rádiók körül vívják, de mégis van egy harc a rádiók körül, amit így hívnak: heavy rotation. 

Green Day
Revolution Radio
Warner
12 szám 45 perc

Képek: Warner