Hosszú évek tapasztalata alapján nem mondhatni, hogy meglepődtünk: ezúttal is szinte kizárólag a magyar köztévé csatornái jelentkeznek ünnepi hangulathoz illő igényes műsorkínálattal, benne az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot megidéző játék- és dokumentumfilmekkel. Ezeket a filmeket és műsorokat ajánljuk március 15-én, az összeállítás végén pedig az online programokból is válogatunk.

061.hu

Az égbe temetett tábornok – Bem József

magyar ismeretterjesztő film, 2016
14:30 Duna

Lengyelország, nem én szabadítalak fel! – ezek voltak Bem apó utolsó szavai, amikor 56 évesen belehalt a szíriai Aleppó megmentése közben szerzett sérüléseibe. Bem, a lengyel szabadságért Osztrolenka melletti csatában szerzett magának hírnevet. 1848-tól pedig Magyarországon harcolt az Erdélyi Hadsereg élén, ahol Petőfi őrnagyi rangban szolgált mellette. Földi maradványai 76 évig pihentek a város melletti temetőben, majd szülővárosa kezdeményezésére exhumálták hamvait és hazaszállították. Ahhoz, hogy beállhasson a török hadseregbe, Bem tábornoknak fel kellett vennie a muzulmán hitet, ezért újratemetésekor a lengyel püspöki kar nem engedélyezte keresztény földbe temetését. A leleményes Szyszko Bohusz szobrászművész egy hat oszlopra helyezett, mesterséges tó közepén megépített szarkofágot tervezett a tábornok végső nyughelyéül. A magyar és az európai történelem meghatározó személyiségéről szóló ismeretterjesztő film a tábornok lengyelországi és erdélyi tevékenységén túl feldolgozza az általunk kevésbé törökországi eseményeket is.

Föltámadott a tenger

magyar filmdráma, 135 perc, 1953
15:10 Duna World

1848. március 15-én Pesten kitör a forradalom. A márciusi ifjak között azonban ott van a császár besúgója is. Jellasics támadásának hírére özönlenek a szabadság hívei a honvédseregbe. Petőfi is ott van a táborban, és verseivel lelkesíti a katonákat. 1849 januárjában azonban vesztésre áll a szabadság ügye, Petőfi Erdélybe megy, hogy csatlakozzon Bem tábornok seregéhez. Gábor Áron ágyúinak segítségével győzelmet aratnak Bem csapatai, de a harc tovább tart…. A monumentális filmalkotás emléket állít a szabadságharc neves és névtelen hőseinek. Nem mentes azonban mindazon hibáktól (lásd: sematizmus, finom történelem torzítás) melyek létrejöttének korát, az 50-es évek első felét jellemzik. A filmet színeiben felújított, kiegészített, digitalizált változatban láthatják a nézők.

A kőszívű ember fiai

magyar filmdráma, 140 perc, 1965
16:30 Duna

A kőszívű ember fiai, Jókai Mór 1869-ben megjelent regénye, amelyben az író az 1848–49-es forradalom és szabadságharcnak állít emléket. A mű a kiegyezés utáni politikai harcok közepette íródott, benne alkotója a függetlenség célkitűzése mellett állt ki.

A kőszívű ember, a császár hű híve, Baradlay Kázmér haldoklik. Végakaratát feleségének diktálja. Ödön, legidősebb fia, külszolgálatban jusson egyre fentebb és fentebb a ranglétrán, hogy így növelhesse a család tekintélyét és vagyonát. Richárd, a középső ifjú a bécsi udvarban emelkedjen egyre magasabb rangba, hogy támogassa bátyját, a családot. Jenő, a legkisebb gyermek gyenge testi alkata és különös érzékenysége miatt a császári kancellária oszlopos tagjává váljon. Végül felesége, férje halála után azonnal menjen férjhez a család szövetségeséhez, aki a továbbiakban kormányozni fogja a családot. Bár felesége csöndben hallgatja a zsarnok utolsó kívánságát, megesküszik, hogy abból semmit nem teljesít, szembeszegül férje végakaratával.

A Hídember

magyar történelmi film, 140 perc, 2002
20:05 Duna

A legnagyobb magyar élettörténetét korábban már olyan mozgóképes művek örökítettek meg, mint az 1985-ös Széchenyi napjai című hatrészes televíziós sorozat, amelyben Tordy Géza játszotta a címszerepet. Bereményi Géza filmeposza fiatalságától, a Napóleon bukása utáni évektől a döblingi tragédiáig dolgozza fel Széchenyi István életét. Az Eperjes Károly, Cserhalmi György és Darvas Iván főszereplésével készült filmben az emberi dráma mellett megfogalmazódnak a reformkor és elbukott szabadságharc legnagyobb kérdései. Bereményi és Can Togay forgatókönyve 1848 nyarától, a döblingi magánszanatóriumba való érkezéstől kezdi a történetet, s innen visszatekintve kíséri végig az életút állomásait. Fölvillan a keresztelő, a családi indíttatás meghatározó volta, bepillantunk az ifjúkor tobzódásaiba, például amikor az ifjú gróf könnyelműen elcsábítja bátyja feleségét és az ezt követő botrány tönkreteszi tiszti karrierjét, látjuk a magánélet válságát és a politikai küzdelmeket. Eperjes Károly egyenetlenségei, apróbb modorosságai ellenére is nagy formátumú alakítást nyújt, az ezredforduló környéki időszak legnagyobb költségvetésű és politikailag igen ellentmondásos megítélés alá eső reprezentatív presztízsfilmje azonban minden erénye ellenére túl hosszadalmas, és kissé unalmas is.

Bánk bán

magyar operafilm, 116 perc, 2002
20:05 M5

1213. Gertrud királyné meráni honfitársai dorbézolnak a királyi várban. A békétlenkedő magyar nemesek félrehúzódva szemlélik a dáridót, s Petur bán vezetésével összeesküvésre készülnek. Haragjukat csak fokozza, hogy miközben a távolban csatázó király helytartója, Bánk bán az országot járja, az udvarban hagyott feleségét, a szépséges Melindát a királyné léha öccse, Ottó egyre nyíltabban ostromolja. Petur titokban visszahívja Bánkot, aki azonban a békétleneket felségárulással vádolja. Ám Ottó bizalmasa, Biberach lovag elárulja Bánknak, hogy a herceg el akarja csábítani Melindát. Ottó a királyné bíztatására döntő rohamra készül.A vár kerengőjében és kápolnájában is üldözi szerelmével Melindát, aki megvetően utasítja vissza, ám mégis félreérthető helyzetbe kerül. Az őket éppen megleső Bánk megrendül: úgy tűnik, hogy rajongva szeretett hitvese valóban hűtlen…A mű nagy részét eredeti helyszíneken – többnyire Erdélyben, Jákon, Ócsán, Esztergomban, Visegrádon, Bélapátfalván és Budapesten – vették fel. A film a romantikus operát XIX. századi historikus festészetre emlékeztető képi beállításokkal, gazdag jelmez és díszlettárral idézi meg. A filmben a jelenlegi legnagyobb európai és világhírű magyar operaénekesek játszanak. A lodzi operatőr fesztiválon a film elnyerte a legjobb operaadaptációért járó díjat.

Online programok

Online tárlatvezetés a Nemzeti Múzeum állandó kiállításán

A Nemzeti Múzeum online tárlatvezetésre hívja azokat, akik a járványügyi korlátozások betartása mellett is felelevenítenék a reformkor vívmányait, végigkísérnék a forradalmi ifjúságot március 15-e napján, és felidéznék a szabadságharc eseményeit. A 60 perces, internetkapcsolatot igénylő program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Emellett március 13. és 15. között naponta új forradalmi videóval jelentkeznek a múzeum Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán.

Jönnek a huszárok – a Kolompos együttes koncertje

10:00 Az együttes Facebook-oldala

A Kolompos együttes ismét eljön a Kultúrkúria színpadára, hogy az 1848-49-es szabadságharc korának hangulatos bemutatásával emlékezzen meg a forradalom évfordulójáról. Verbunkos tánccal, muzsikaszóval, huszárokkal és katonákkal. Zenéjük nyomán minden bizonnyal otthon is táncra perdül a család apraja és nagyja.
 

Szendrey Júlia – Eltűnt Írónők Diszkrét Bája 5.

március 15. 8:00 – március 21. 23:59

Szendrey Júlia, Petőfi Sándor felesége. A költő és neje Jókai Mórral Erzsébetvárosban élt együtt, a szabadságharc előtt. Júlia Petőfi halála után második férjével ugyancsak Erzsébetváros lakója lett. Szendrey Júlia azonban több volt, mint feleség. Ő fordította először magyarra Hans Christian Andersen meséit, verseket írt és izgalmas naplót vezetett. Ezekből a művekből is idéznek a beszélgetés közben. És persze bemutatják a korabeli Erzsébetvárost, a korabeli feleség jogait és kötelességeit, a szerelmi házasság lehetőségét, a nők neveltetését és passzióit.

Szécsi Noémi íróval és nőtörténeti kutatóval Szederkényi Olga szerkesztő beszélget. A program 2021. március 15 – 21. között tekinthető meg az Eröművház TV műsorán.

Szendrey Júlia

Erkel: Bánk bán – keresztmetszet

20:00 Az Opera Facebook-oldala

Nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Erkel Ferenc Bánk bán című operájának koncertszerű keresztmetszetét sugározza Facebook-oldalán 20:00 órától a Magyar Állami Operaház. A közvetítés több okkal is szolgál az ünneplésre: a Melindát alakító Kertesi Ingrid ugyanis ebben az évadban ünnepli operaházi tagságának 35 éves jubileumát. A köszöntéssel párosuló esten a keresztmetszetben partnerei Kovácsházi István (Bánk bán), Komlósi Ildikó (Gertrúd), Horváth István (Ottó), Kálmándy Mihály (Tiborc), valamint Kelemen Zoltán (Petur bán), Geiger Lajos (Biberach) és Cser Krisztián (II. Endre). Zongorán Katona Anikó, viola d’amorén Botos Veronika működik közre. Az est művészeti vezetői Kovács Katalin és Magyar Orsolya, a műsort Gyüdi Melitta vezeti.

Vezető kép: Dékány László, Darvas Iván, Görbe János és Ferrari Violetta a Föltámadott a tenger című filmben (Forrás: Magyar Fotóarchívum