Február 26. és április 2. között a francia nyelvű kultúra legjavát ismerheti meg a magyar közönség Budapesten és számos vidéki nagyvárosban. A fesztivált indító Frankofón Filmnapok keretén belül 10 napon át közel 30 premier előtti bemutató és több mint 50 filmvetítés várja az érdeklődőket Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Cirko-Gejzír moziban. A Filmnapok mellett további 30 kulturális és 20 oktatási rendezvény hívja fel a figyelmet egész márciusban a frankofón kultúra sokszínűségére.

061.hu

A 6. Frankofón Filmnapok főszereplője Isabelle Huppert francia színésznő, aki minden lehetséges műfajban, a világ számos országában forgatott már a legnagyobb rendezőkkel. Igazi kozmopolita, így tekinthetjük a frankofónia, illetve a kulturális sokszínűség élő szimbólumának. A Filmnapokon a nagyközönség a színésznő hét filmjét láthatja, közülük kettőt premier előtt – a Valley of Love-ot (Szerelemvölgy) és a Hétköznapi titkainkat. Ezenkívül márciusban a Francia Intézet ingyenes vetítésein Huppert régebbi nagy szerepeiből is előkerül néhány tekercsnyi. A nézőknek így alkalmuk nyílik arra, hogy összevessék Isabelle Huppert és Gérard Depardieu párosát egy mai (Valley of Love, 2015) és egy 35 évvel ezelőtti történetben (A vagány, 1980).

Vincent Lindon-nal, a francia szerzői film másik emblematikus arcával két nagyon fontos filmben találkozhat a közönség: Stéphane Brizé Mennyit ér egy ember? című filmjében és Joachim Lafosse Fehér lovagokjában. Az előbbiben nyújtott alakításáért Lindon 2015-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál legjobb férfi főszereplőjének díját.

A kívülállóság kiapadhatatlan témát szolgáltat a filmművészet számára. A Lábuk alól a talaj blokk olyan filmeket gyűjt egybe, amelyek szereplői kilógnak a hétköznapi emberek sorából mint az Omar Sy (Életrevalók, Samba) által megformált, első színesbőrű bohóc a Csokoládé című életrajzi filmben.

A 2016-os Filmnapok újdonsága az Éjszakai vetítések miniszekciója két olyan eredeti hangvételű alkotással, amelyek igencsak elütnek a közelmúlt francia filmtermésétől: a Night Fare igazi zsánerfilm, a B kategóriás amerikai krimik stílusos továbbgondolása, Alice Winocour Maryland című misztikus thrillere pedig óhatatlanul beszippantja a nézőt, ami egyrészt a műfajhoz tartozó feszültségnek, másrészt Gesaffelstein elektronikus zenéjének köszönhető.

A Filmnapok vendégei az Évszakok című francia természetfilm rendezőpárosa, Jacques Perrin és Jacques Cluzaud, valamint az Egy őrült pillanat című francia vígjáték rendezője, Jean-François Richet. A közönségtalálkozókra a március 3-i filmvetítések alkalmával kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban.