Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A legjobb dolog, ami a Kossuth térrel történhetett az, hogy felújították, és hogy határozott modern gesztusokkal jelölték ki a historikus tájat, aminek sarkaiban most sorra nyílnak a kávézók. Az egykori Biarritz épületében megbúvó Smúz mellett nyílt egy UNESCO recepciójára emlékeztető Szamos cukrászda, és itt van az 1949-ben államosított, majd bezárt, most pedig újra megnyílt Elysée Bistro és Kávéház is, ahová annak idején Ottlik bridzsezni járt.

PZL – 061.hu

Bánhatja a nemzetközi profillal rendelkező Európa Könyvkiadó, hogy elköltöztek a MÁK-palotának is nevezett épületből, mert mondjuk Bret Easton Ellist elég lett volna csak lekísérni a földszinti traktusba, aki annyira zavarba jött volna az Elysée eleganciájától, hogy Wayfarer szemüvege szárával keveri meg a kávéját. Az egykoron a Gönczi fivérek alapította Elysée újbóli megnyitása azért is örvendetes, mert korrigálja a múltat és visszaad valamit Budapest egykori kávéházi karakteréből. Igaz, hogy az Elysée elsősorban franciás hatású luxusbisztróra emlékeztet, belsőépítészeti terei részben eszünkbe juttatják a Déryné etalonnak nevezhető enteriőrjét is, ugyanakkor beazonosítható a markáns kávéház-érzés is.

Kossuth tér Elysee kávézó 2016.08.29. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A fekete metrócsempés szekciója a Hollywood-i art deco villákat idéző lámpáival némileg glamour-os atmoszférát teremt, de az Elysée többi zuga kimondottan otthonos, a családi nappalik hangulatát idézi, rámutatva arra, hogy a kávéház valójában otthon, csak nem mi főzzük le a kávét, hanem a barista. Egy tűzforró nyári délután két Cézár salátát, két málnás limonádét és két eszpresszót kértünk, ami 8000 Ft-ba került, és ez a Parlament mellett nincs felülfogalmazva, hiszen ne feledjük: a környéken Moncler pufi dzsekik alatt puhított Duna Aszfalt szerződéseket szignóznak.

11062056_1013670038676549_2284401513372695412_n

Art deco hatás nemcsak az Elysée logójában érezhető, hanem a lámpák exkluzivitásában is, tényleg mindent beletettek a kávézóba, amit lehetett, de az emberben persze ott a kisördög: vajon hogy mutatott volna a hely, ha erősebben érvényesülnek Kozma Lajos eredeti, 1931-ben tervezett art deco víziói. Az állandó változó ebédmenüvel, gourmet á la carte fogásokkal és gazdag borkínálattal operáló Elysée a Kossuth tér vonzásában található, mégis a falszerűen magasodó Kossuth szoborkompozíció némileg blokkolja a környezetet, és némi intimitást is ad a helynek, ahol a fő attrakció a belső tér nagyvonalú luxury koncepciója mellett a nagy, szellős terasz.

elysee5

A kávéház eleganciájáról árulkodik az is, hogy tizenhárom változatban készültek a hely történetét elmesélő papír alátétek, erősítve ezzel az Elysée-identitást, és van szuvenír szekrényük, ahol kávés bögréket is kaphatunk. Itt jegyezzük meg, hogy erősebb lenne az Elysée-élmény, ha céglogóval ellátott eszpresszós csészéket is árulnának, sőt: abban szolgálnák fel a kávét. A Kossuth tér a lomhán elkanyarodó villamosokkal, a locsoló kocsikkal és folyton mozgásban lévő kertészekkel Magyarország szebbik énjét mutatja, és ennek már részese az Elysée is.

ELYSÉE BISTRO & KÁVÉHÁZ
1055 Budapest, Kossuth tér 13-15.

Fotó: Horváth Péter Gyula, Elysée Bistro és Kávéház Facebook
Archív képek: Elysée Bistro és Kávéház 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •