A legújabb francia filmeket bemutató, szerdán induló 8. Frankofón Filmnapok idei válogatásában olyan francia világsztárok is feltűnnek mint Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Romain Duris vagy Christian Clavier.

MTI

Catherine Deneuve, a francia film “nagyasszonya” két filmben is látható lesz: a Külön világ (Tout nous sépare) című thrillerben Deneuve partnere Diane Kruger és a francia hiphopsztár, Nekfeu lesz. A filmben egy tehetős asszony és autóbalesetből lassan felépülő lánya piti drogdílerekkel kerül összetűzésbe. A Louis Garrel-retrospektív programjában vetített Szerelem nélkül soha (Les bien-aimés) című filmben Louis Garrel, valamint a színészként kevéssé ismert rendező, Milos Forman partnereként láthatják a színésznőt a nézők. 

Romain Duris is két filmben tűnik fel: a Tűzszünet (Cessez-le-feu) című történelmi drámában, és a Mrs. Hyde (Madame Hyde) című thrillerben. A Tűzszünet főhőse, Georges Laffont az első világháború borzalmai után a távoli Nyugat-Afrikába menekül, majd a harcok óta megnémult bátyja kedvéért visszatér Párizsba. Georges egyedül a jeltolmács Hélene mellett lel némi nyugalomra. A filmet a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon versenyen kívül mutatták be.

Romain Duris Isabelle Huppert-rel játszik együtt a Mrs. Hyde (Madame Hyde) című fantasztikus thrillerben. A külvárosi szakközépiskola félénk, távolságtartó és nem túl népszerű fizikatanárnőjébe egy viharos éjjelen belecsap a villám. Amikor Madame Guéquil magához tér, úgy érzi, valami megváltozott. Isabelle Huppert ezért a szerepéért a 2017-es Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

A Derült égből család (Momo) főszereplői, Christian Clavier és Catherine Frot egy házaspárt alakítanak, akik egy este arra érnek haza, hogy a házukba beköltözött egy ismeretlen férfi, aki a fiuknak mondja magát. A párnak nem rémlik, hogy valaha gyerekük született volna, de minden jel arra utal, hogy a fiatalember igazat mond. A fiatal tehetségek közül Adéle Exarchopoulos tűnik fel az Árva lány (Orpheline) című filmdrámában, amely egy lány életének négy stádiumát mutatja be. Vidéki kislány, akinek az életében a bújócska komolyra fordul. Majd lázadó kamasz, aki férfiak karjaiba menekül, mert bárhol, bárkivel jobb, mint otthon. Fiatal nő, aki felmegy a fővárosba, és másnak adja ki magát, és felnőtt anya, aki talán megtalálta a maga útját, de a múlt utoléri.

A 2017-es Velencei Filmfesztiválon Ezüst Oroszlánnal díjazott Láthatás című thriller a családon belüli erőszak bugyrait mutatja be. Válása után Miriam volt férje erőszakos természetére hivatkozva kizárólagos felügyeletet kér a 12 éves Julien fölött, a bírónő azonban nem érzi megalapozottnak a vádat, így rendszeres láthatást ítél az apának. A fiú pedig túszként őrlődik a szülei között.

A 8. Frankofón Filmnapokra március 7-ig várják a közönséget három budapesti moziban, a Corvin, Toldi és Puskin filmszínházakban. Az eseménysorozat Léonor Serraille Egy fiatal nő című alkotásának vetítésével veszi kezdetét a Corvin moziban. Az idei válogatásban a legújabb francia filmek mellett belga, kanadai, marokkói, svájci és moldáv alkotások is szerepelnek.     

Képforrás: The New York Times (a fotón Milos Forman, Catherine Deneuve and Chiara Mastroianni látható a Szerelem nélkül soha c. film egyik jelenetében)