A gyűrűk Freudja című kiállításon első alkalommal mutatnak be olyan gyűrűket, melyeket a pszichoanalízis atyja hűséges tanítványainak, olykor pácienseinek ajándékozott. Freud mintegy húsz alkalommal kedveskedett ilyen ajándékkal a környezetében élőknek. A múzeum szakemberei ezek közül hat darabot gyűjtöttek össze.

Híradó.hu

A bécsi orvos elsőként Eva Rosenfeld nevű tanítványának adott át 1912-ben egy ilyen ékszert, amelyet később Rosenfeld az Izrael múzeumnak adományozott. A különleges ajándékokat Freud a pszichoanalitikusok titkos társaságához tartozás jelképeként adta követőinek és a szívéhez közel álló személyeknek.

Morag Wilhelm, a múzeum fiatal kurátora figyelt fel a gyűrűre, melynek története kutatásra és újabb hasonló tárgyak keresésére ösztönözte. A kiállításra érkezett gyűrű New Yorkból, az ottani zsidó múzeumból, Bécsből, az osztrák nemzeti könyvtárból és Londonból, az ott található Freud-múzeumból is.

Freud ajándékgyűrűibe antik gyűjteményéből származó köveket rakatott, és mindegyikbe egy-egy mitológiai szereplőt vésetett, ami tanításaival, valamint a megajándékozotthoz fűződő kapcsolatával összefüggött. A múzeum reméli, hogy az időszakos kiállítás felkelti az érdeklődést a különleges tárgyak iránt, és újabb hasonló gyűrűk kerülnek majd elő a nagyvilágból.

Fotó: Fidelio.hu