Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Frida Kahlo mexikói festőművész magánéletét, személyes tárgyait mutatja be a londoni Victoria és Albert Múzeum szombaton nyíló tárlata, amelynek anyagát először állítják ki az alkotó szülőhazáján kívül.

MTI

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be Frida Kahlo mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol a hányatott sorsú festőművész 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Férje a házat a mexikói államnak ajándékozta, itt működik a Frida Kahlo Múzeum. A mexikóvárosi Coayacan külvárosában álló ház 1936 és 1938 között menedékül szolgált a száműzetésben élő Lev Trockij orosz forradalmárnak is, akivel Kahlónak viszonya volt. A kiállításon bemutatják Frida Kahlo ruháit, ékszereit, festményeit, családi fotóit, levelezését, fűzőit és műlábát is. “A lábon kínai hímzéssel díszített vörös bőrcsizmát viselt Kahlo, még egy kicsiny harang is van rajta, hogy még trendibb legyen. Miért járjon ronda lábbal, elvégre Frida Kahlo festőművész volt” – mondta Circe Henestrosa mexikói társkurátor.

A német fotográfus apa – akinek szülei erdélyi zsidók voltak – és mexikói anya gyermekeként született Kahlo hatéves korában gyermekbénulást kapott, lába deformálódott. Halála előtt egy évvel jobb lábát amputálni kellett, ekkor készült számára a műláb, amelyet egyfajta műtárggyá változatott. Tizennyolc évesen súlyos buszbalesetet szenvedett, megsérült a gerince és szinte egész életében fűzőt kellett viselnie. Több gerincműtéten is átesett és az 1950-es években tolószékbe kényszerült. A buszbaleset miatt fel kellett hagynia orvosi tanulmányaival, ekkor kezdődött művészi karrierje. 1928-ban csatlakozott a baloldali mexikói művészek csoportjához, ahol megismerkedett későbbi férjével, Diego Riviera festővel.

“Ez volt a kezdete művészi karrierjének, de ez volt a kezdete fizikai leépülésének is” – mondta Henestrosa, aki 2012-ben rendezett kiállítást Kahlo ruháiból a Kék Házban. Henestrosát családi szálak fűzik Kahlóhoz, nagynénje tagja volt a festőművész baráti körének, és ő volt az, aki Kahlo híres élénk színű, mexikói indiánok készítette blúzait és ruháit az ország déli részén lévő Oaxaca államból a fővárosba vitte a festőművésznek. Az indián viselettel akarta Frida Kahlo megmutatni mexikói identitását. “A festőművész nagyon nőies volt, nem engedte, hogy fogyatékossága határozza meg személyiségét” – hangsúlyozta Henestrosa.

Kép: A&E Biography


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •