A fél világ és a szakma is odavan a Fleabag című sorozatért – mi is –, ami nagyon brit, nagyon eredeti, nagyon cinikus, nagyon furcsa, és elképesztően profi. A Phoebe Waller-Bridge egyszemélyes előadásából született sorozat nagyot ment a közelmúltban: hat Emmy-díjat, két Golden Globe-ot, két BAFTA-t, és két Arany Nimfát zsebelt be. Alább összeszedtünk 10 érdekességet az évtized egyik legjobb tragikomédiájáról.

MM – 061.hu

1. A Fleabag egy egyszemélyes színpadi darab volt, amelyet Phoebe Waller-Bridge azért írt, mert nem volt megelégedve a színésznőként rendelkezésére álló női szerepek repertoárjával. A színdarabot 2013-ban mutatták be egy edinburghi fesztiválon, ezután kereste meg a BBC a filmsorozat ötletével.

2. A Fleabag egyben Waller-Bridge családi beceneve, a színésznő-forgatókönyvíró szerint a név már önmagában képes jellemezni az általa létrehozott karaktert. A ’fleabag’ (magyarul: bolhazsák, bolhafészek) az angol szlengben mocskos, kellemetlen embert is jelent. A karaktere pedig pont ilyen.

Fotó: thedailybeast.com

3. Waller-Bridge és Olivia Colman a Vaslady forgatásán találkoztak 2011-ben, játszottak együtt Noel Coward darabjában, a Hay Fever-ben, és a Broadchurch című sorozat második évadában 2013-ban. Waller-Bridge azt mondta, hogy a keresztanya karakterének formálásakor végig Coleman volt a fejében.

Sian Clifford, Olivia Coleman és Phoebe Waller-Bridge (Fotó: goldderby.com)

4. A Megszállottak viadalának (Killing Eve) megírásakor már a Fleabag karakterein gondolkodott, kis jegyzeteket készített az ötleteivel.

Phoebe Waller-Bridge az Emmy-kkel (Fotó: Getty Images) 

5. Waller-Bridge nem akárhol tanul színészmesterséget: a londoni Royal Academy of Dramatic Art-on 2006-ban diplomázott. Itt végzett többek között Alan Rickman, Ralph Fiennes és Vivien Leigh is.

Fotó: tvinsider.com

6. A Fleabag-ből francia remake is készült Mouche címmel Jeanne Herry rendezésében. 2019 júniusában debütált a Canal+ csatornán.A főszerepet Camille Cottin játssza.

7. Phoebe testvére, Isobel Waller-Bridge is a szakmában van, mi több ő szerezte a Fleabag zenéjét.

Phoebe és Isobel Waller-Bridge (Fotó: Shutterstock)

8. .Amikor Jennifer Anistont arra kérték, mondjon egy olyan sorozatot, ami annyira jó, hogy egyben ledarálja az ember, annyit mondott: Fleabag.

+ 1. Waller-Bridge hamarosan új sorozatban tűnik fel: a Run egy romantikus vígjátéksorozat, amelyben nemcsak íróként, de producerként is közreműködik a színésznő, sőt szerepel is benne. Az HBO szériája két ifjú szerelmesről szól, akik komoly ígéretet tesznek egymásnak: ha bármelyikük a titkos jelszót használja a jövőben, akkor ők ketten fogják magukat, és együtt szívódnak fel a világ színe elől. Ruby már szinte el is felejtette az ígéretét, amikor fiatalkori szerelme egyszer csak beállít hozzá, és kimondja a jelszót.