Az idén 30. alkalommal megrendezett Gastroblues Fesztiválhoz kapcsolódó lemez- és kiadványbemutató koncert lesz december 3-án a paksi Csengey Dénes Kulturális Központban.

061.hu

Az eseményen, amelyen színpadra lép a Stones Sixty Session, a Blues MD és a Tűzkerék xT, bemutatnak egy fotóalbumot és egy könyvet – közölték a szervezők.

A Harminc fesztivál története hangban-képben-írásban című album több mint 180 oldalon és 800 fotón keresztül idézi fel a három évtized kiemelkedő külföldi és hazai fellépőit, és időrendi sorrendben felsorolja a Gastroblues Fesztivál valamennyi előadóját. Emellett az albumba illesztett négy DVD hangban és filmben mutatja be a koncertek legjobb pillanatait.

A Harminc fesztivál és harmincöt év klub története című könyv visszatekintő írásokat, interjúkat tartalmaz, utóbbiakat nemcsak a sztárokkal, hanem a szervezésben segítő háttéremberekkel. E kötet melléklete az Emlékezzünk című CD, amely a fesztiválon fellépett, de már elhunyt zenészek felvételeiből válogat. Ezen több legenda hallható, mások mellett Jon Lord, Ken Hensley, Keith Emerson, Noel Redding, a magyarok közül Orszáczky Jackie, Fogarasi János, Szappanos György, Herpai Sándor, Benkő Sándor, Somló Tamás, Pleszkán Frigyes, Pege Aladár vagy Jávori Vilmos.

Elkészült az idei fesztiválon rögzített felvételekből álló DVD is, amelyen szerepel például Eric Gales, Ian Siegal & Ripoff Raskolnikov, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Egri Péter és a Mystery Gang, Varga Miklós, Herczku Ági és a Banda vagy a László Attila Trio.

December 3-án szombaton a paksi Csengey Dénes Kulturális Központban 18 órától nemcsak a 30 éves Gastroblues, hanem a 60 éves Rolling Stones előtt is tiszteleg a koncert. Mick Jaggerék dalait a Stones Sixty Session játssza el, ezt követően a Blues MD (Szebényi Dániel, Mike Gotthard, Gudics Martin, Gudics Marcell) következik, végül, 22 órától a friss albumával érkező Tűzkerék xT zárja az eseményt.

Szebényi Dániel

A zenekari szünetekben jótékonysági tombolasorsolást tartanak, Paks testvérvárosa, a kárpátaljai Visk javára. A szervezők az évek óta sikerrel látható vándorkiállítást is elhozzák az eseményre.

Pakson 1993 nyarán tartották az első Gastroblues Fesztivált, amelyet egy helybeli vállalkozó álmodott meg a zene és a gasztronómia összekapcsolásával. Az azóta eltelt három évtizedben a blues és a dzsessz szülőhazájából, az Egyesült Államokból, a hard rock fellegvárából, az Egyesült Királyságból, valamint Ausztráliából és az öreg kontinens számos országából érkeztek zenekarok Paksra, miközben a hazai élvonal is felvonult. A külföldi sztárfellépők között volt mások mellett Spencer Davis, Ken Hensley, Chris Farlowe, Rick Wakeman és a Nazareth együttes.