Fantasztikus falatokban nem lesz hiány a hétvégén, ugyanis különleges gasztrofesztek töltik meg a Belvárost. Két nagy seregszemle is kezdeté veszi pénteken. Mutatjuk az infókat!

061.HU

TÖLTÖTT HOLD GASZTROVÍKEND (Belvárosi Piac,1054 Budapest, Hold utca 13.)

Hagyományteremtő céllal indult el három éve a Töltött Hold Gasztrovíkend, a Belvárosi Piac legnagyobb, éves gasztro-eseménye. A három napos, ingyenesen látogatható program a farsang utolsó hétvégéjén zajlik Budapest elsőszámú evőpiacán, ahol nemcsak a „ház” éttermei és termelői várják a vendégeket, hanem vendégkonyhák és séfek érkeznek a közösségi standokra.

Idén egy kicsit megújult az esemény, s a hazai régiós vendégéttermek helyett a világkonyhákra helyezte a hangsúlyt a szerevzőség. Így idén olyan ételeket kóstolhatnak az érkezők, amiket a világ bármelyik híres piacán is szívesen fogyasztanak a sushitól a baokon át a mezzékig és BBQ szendvicsekig. Japán, tajvani, közel-keleti, mexikói, amerikai, balkáni, olasz ízek várják a látogatókat, s a kóstolgatás már a bejárat előtt elkezdődhet.

Baoutiful Fotó: Horváth Péter Gyula 061.hu

A piaci helyek szintén izgalmas fogásokkal készülnek az eseményre, a jól ismert kedvencek mellett, mint a pelmenyi, az osztriga, a buja rántott hús vagy a csülök, számos különleges fogás készül az eseményre. Széll Tamás és a Stand25, Lakatos Márk és a Lakatos Műhely, Szabó Győző és a Steamboo, az újonnan nyitott Société.Gastro, Bíró Lajosék, a MoszkvaTér, a Haxen Market, a Kandalló Market, a Sparhelt Bisztró, a Vörös Homár, a Panificio il Basilico, a Kobe Sausages, a Gusto Delicate és még számos üzlet, termelő kínálatából válogathatunk három napon át.

Bazsalikom pékség Fotó: Horváth Péter Gyula

Az ételek mellett pop up pezsgőbár, borbár, pálinkabár, söröző is megtalálható a földszinti közösségi standon és környékén, de termelői házi szörpök és gyümölcslevek is lesznek.

A rendezvényre ingyenes a belépés, valamint a ruhatár is. A pohárpontokon 1000 forintos letét ellenében vehető át boros pohár. A pohár több helyszínen is cserélhető.

Az evés-ivás mellett zenei programokkal is bővelkedik a kínálat, a rezidens DJ Ernő Piaf, akik sokan a balatonfüredi Kredenc bárból ismerhetnek. Péntek este 7 órától Siklósi Viki és Tóth Dávid duója játszik, szombat este pedig Kullai Timi varázsol zongorával és énekkel igazi bárhangulatot.

Rendezvény nyitva tartás:
– Pénteken 11:00 – 22:00 óráig,
– Szombaton 11:00 – 22:00 óráig,
– Vasárnap 11:00 – 17:00 óráig,
Pénteken és szombaton a piac reggel normál nyitva tartás szerint 6:30-kor nyit.

Részletes információk a kóstolható ételekről: ITT!

Tavalyi beszámolónkat ITT nézheted meg.

XI. Budapesti Mangalica Fesztivál (Szabadság tér, Budapest, 1054)

2018-ban tizenegyedik alkalommal lesz Budapesten a Mangalica Fesztivált, a belváros szívében az V. kerületi Szabadság téren, mely összességében a 33. Mangalica Fesztivál lesz.

A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása, amely eddig nem volt jellemző a hazai fesztiválok körében. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja.

A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-vörös- fecskehasú) 3-3 példány és egy anyakoca malacokkal. A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában.

A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb frissen készült mangalica ételek közül válogathatnak. A klasszikus (hurka, kolbász, tarja, hagymásvér…stb) ételek mellett a legmodernebb technológiával rendelkező food truckokban mangalica street food azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható mangalica menü is készül. 

A kilátogató vendégek számára a legnagyobb vonzerő főként a megjelenő, kiváló minőségi termékek, de a megfelelő szórakozásért egész napos színpadi műsor van a fesztiválon. Napközben vásári komédia, gasztro bemutatók, kora délutántól könnyűzenei koncertek lesznek.

VEZETŐ KÉP: HPGY/ 061.hu