Róla elnevezett kulturális és moziközpontot avatott fel Gérard Depardieu francia színész szombaton az oroszországi Mordvinföld fővárosában, Szaranszkban.

MTI

A színész Párizsból érkezett a közép-oroszországi Szaranszkba, ahol helyi vezetők fogadták, és több száz ember előtt mondott beszédet.

Nagyon hízelgő számomra, hogy egy kulturális központot rólam neveznek el. Kár, hogy nem jöhetek sűrűbben Szaranszkba – jelentette ki Depardieu az Izvesztyija Mordoviji című helyi lap szerint. Mordvinföldön valódi orosznak érzem magam. (…) Szaranszki lakos vagyok, és szavazni is fogok a választásokon– mondta a színész a tudósítás szerint.

Depardieu lakosként és vállalkozóként hivatalosan be van jegyezve a Moszkvától 650 kilométerre keletre fekvő, 300 ezer lakosú Szaranszkban. A színész 2013-ban kapta meg az orosz állampolgárságot. Depardieu az ellen tiltakozva kért orosz útlevelet, hogy Francois Hollande szocialista elnök tervbe vette a legmagasabb jövedelmek 75 százalékos megadóztatását.

Depardieu 2014-ben bejelentette, hogy éttermet kíván nyitni Moszkvában, valamint egy másikat és egy kulturális létesítményt Szaranszkban. Azt is mondta, hogy biovodka gyártását is tervezi.