Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 7
 •  
  7
  Shares

November elseje, Mindszentek, holnap pedig Halottak napja van, amikor elhunyt szeretteinkért gyújtunk gyertyát. A megemlékezés leggyakrabban az elhunyt sírhelyénél történik, ám előfordul, hogy az illető nyughelyét nem tudjuk meglátogatni. A fővárosban számos hivatalos köztéri szobornál, domborműnél lehet emlékezni, de vannak spontán létrejött gerilla emlékhelyek is. A 061.hu csokorba gyűjtötte a legismertebbeket.

C.N.- 061.hu

A Jackson-fa ( V. kerület, Erzsébet tér)

A belvárosban sétáló turisták, városlakók gyakran csodálkoznak rá az Erzsébet tér sarkán álló Michael Jackson emlékfára, amit három méter magasan díszítettek fel a világsztár fotóival, körülötte pedig mécsesek és virágok sorakoznak. A popikon 2009-es halála óta a hazai fanok zarándokhelye lett a fa, ám sokakban felmerülhet a kérdés: miért pont itt, és miért pont ez a fa?

Halottak Napja graffiti 2016.10.28. Fotó: Horváth Péter Gyula

A válasz egyszerű: az énekes 1994-es klipforgatásakor és 1996-os pesti koncertje idején is a placcra néző Kempinski királyi lakosztályában szállt meg, ahonnan gyakran integetett ki a fa körül várakozó rajongóknak. Az emlékhely évente kétszer elevenedik meg igazán: Michael Jackson születésnapján (augusztus 29-én), illetve  halálának évfordulóján (június 25-én). Ilyenkor számos új relikvia kerül a fa alá. 

Tűzfalrehab- graffiti a Nemzet színészeiért (Rákóczi híd, pesti hídfő)

A Rákóczi híd pesti hídfőjénél, a Nemzeti Színház szomszédságában mesteri graffitik elevenítik fel a Nemzet Színészei cím birtokosait. A portrékat a Suppré-Neopaint faldekorációs csoport a 2011-ben indított tűzfalrehab akció keretén belül tíz nap alatt festette meg, amit aztán a teátrum tizedik születésnapján adtak át. Sokaknak feltűnt, hogy akkor Darvas Iván nem került az arcképfalra, a dolog mögött politikai okot feltételeztek, ám később kiderült, csupán a színművész özvegye nem járult hozzá a portréhoz. 

Belvárosi kocsma a tragikus sorsú énekesnőért (V. kerület, Királyi Pál utca 8.)

A kékbe öltöztetett belvárosi kocsma azért kerülhetett felsorolásunkban, mert az a fiatalon elhunyt Janis Joplin előtt tiszteleg. A Janis Pub alapvetően egy autentikus ír kocsma, és a város egyik legismertebb karaoke bárja egyben. 

collage

Gyertyarengeteg a kedves sütiárus néniért

Pár napja hunyt el a Nyugati pályaudvar egyik legismertebb arca, Irénke néni, akinek története a Facebookon terjedt el, miszerint az asszony mindennap Veresegyházról utazott fel, hogy néhány száz forintokért eladja saját készítésű süteményeit a Nyugati bejárata mellett, és ezzel egészítse ki nyugdíját, és segítse családját. Az idős hölgy halálhírét ismerőse tette közzé, ami után számos mécses megjelent azon a helyen, ahol a néni  kockás gurulós táskájából árulta a finomságait. Azóta a közösségi oldalon létrejött a Szobrot Irénke néninek nevű csoport, amely a következőt írja: “Irénke néni a város mindennapjainak eleven része volt. Láttuk őt minden nap, sokan vettünk tőle sütit, mindenkihez volt néhány kedves szava. Az a pár négyzetméter örökre az övé kell, hogy maradjon, hogy megőrizzük az emlékét. Ezért szeretnénk, ha a kerület vagy a főváros támogatná egy köztéri szobor elhelyezését.”

collage

Óriás graffitik Óbudán

Óbudán a Filatorigátnál a főváros egyik legismertebb graffitifala számos híresség előtt tisztelgett már. Halála után felkerült ide Steve Jobs Apple alapító és Erős Zsolt hegymászó portréja is, amelyek azóta eltűntek. Idén nyáron sajnos ismét bővült lista, ugyanis június 27-én elhunyt a népszerű olasz színész, Bud Spencer. A legendás pofonokat osztó színészről már másnap felkerült emlékportréja, amelyet a színész unokája is megosztott közösségi oldalán.

A harmadik kerületi falon látható a nyáron elhunyt magyar rapper Paja- G arcképe is, aki 27 évesen rákban halt meg. Az MC, polgári nevén Jeccsmenik Pál a Wanted rapcsapat tagja volt. A formáció arról volt nevezetes, hogy valóságos történeteken alapultak a bűnöző életformáról szóló dalaik. 
 
 Fotók: Horváth Péter Gyula; Instagram

 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 7
 •  
  7
  Shares