Az első ízben megszervezett közép-európai világzenei fesztivál, a Budapest Ritmo felvezetőjeként október 6-án és 7-én a 2-es villamoson ad gerillakoncertet az utazóközönségnek két fiatal magyar csapat, a Zűrös Banda, valamint a Babra.

A Budapest Ritmo október 13-tól 16-ig tart a Müpában és az előtte felállított sátorban, az eseményre a világ 25 országából negyven előadó érkezik. A szervező CAFe Budapest és a Hangvető teret kíván adni a feltörekvő tehetségeknek is, október 15-én külön showcase színpadon mutatkozhat be a Góbé, a Karaván Família, a Babra és a Zűrös Banda, másnap pedig lengyel, szerb, horvát és osztrák előadók – szerepel a szervezők által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

Az itteni fellépők közül zenél az eheti felvezető villámkoncerteken a 2-es villamoson a Zűrös Banda és a Babra. A Zűrös Banda csütörtökön 19 órakor a Kossuth térről indul, a Zűrös Banda másnap 20 órától ugyanonnan.

A Zűrös Banda csak három éve alakult, de a tagok jól ismert zenészek a hazai színtér együtteseiből. Modern balkáni zenét játszanak. A Babra szintén a délszláv hagyományokat ápolja, többszólamú énekkel és a tamburával.

A Budapest Ritmón a világzenei műfaj több nemzetközileg ismert művésze lép fel. A fesztivál nyitókoncertje október 13-án Bartók Béla előtt tiszteleg a Buda Folk Band, a Vujicsics Együttes, a Söndörgő, Bognár Szilvia, Zalai Antal, Balog József és az Ifjú Szívek Táncszínház közreműködésével.

A fesztiválon négy színpadon összesen 28 koncertet rendeznek, a fellépők között lesz a török Omar Faruk Tekbilek, Both Miklós, Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomduója két egyiptomi zenésszel, Tarek Abdallah úd-mesterrel és Adel Shams El Din ütőhangszeressel, közös produkcióra áll össze három énekesnő, Szalóki Ági, Pandzarisz Dina és Lakatos Mónika, bemutatja produkcióját Torgeir Vassvik számi torokénekes-dobos, lesz egy számi-roma supergroup, énekel a mauritániai Noura Mint Seymali, és együtt játszik az örmény dudukzenész, Varden Hovanissian, illetve Emre Gültekin török lantos.

Forrás: MTI, fotó: jegy.hu