Van úgy, hogy az ember semmi másra nem vágyik, csak könnyed kikapcsolódásra. Egy munkával teli nyári nap végén, vagy épp az egésznapos vízparti lazulás lezárásaként tízpontos választás lehet az alábbi sorozatok bármelyike. Ezek azok a szériák, amelyeket még a barátnődnek se mersz bevallani, aztán kiderül, hogy ő már mindet ledarálta.

MM – 061.hu

Valeria

A nagyon amerikai, giccset szerető, ám a realitást sokszor mellőző Szex és New York, vagy az Emily in Paris után igazi felüdülés a spanyol Valeria című sorozat, amellyel, ha vannak is benne túlkapások, ezerszer könnyebben tudunk azonosulni, mint a gardrób-fetisiszta Carrie Bradshaw, vagy a Párizsban ledobott, habos-babos cukiság, Emily szürreális történeteivel.

A Madridban játszódó sorozat Elísabet Benavent regénye alapján készült, a főszerepben a húszas évei végén járó írónővel, aki nem csak magánéleti, de írói válsággal is küszködik. Az önismereti út elején áll, próbálja megfejteni, mi kell ahhoz, hogy kiteljesedhessen mind karrier, mind szerelem fronton. Ebben segít három barátnője, akik jóban-rosszban mellette állnak, miközben hozzá hasonlóan ők is útkeresésben vannak. Az eddig három évadot megélt sorozat szuperül megírt karakterekkel dolgozik, nem kell tőle sokat várni, de tagadhatatlan, hogy  sikerült olyan színt, és egy kis európai ízt hoznia ebbe a zsánerbe, amire már nagy szükség volt.

Valeria
spanyol romantikus sorozat, vígjátéksorozat, 2020
Forgalmazó: Netflix

Dolgozó anyák

Nagy kedvenc, többször is ledarálható masterpiece Catherine Reitman tollából. A kanadai-amerikai színésznő, aki egyben a sorozat főszereplője, zseniális humorral, remek arányérzékkel írta meg a gyereknevelés-karrier-szerelem tengelyen mozgó szériát, amely összesen hét évadot élt meg. A rövid, 22-23 perces epizódokat falja az ember, a függőség tényleg pillanatok alatt kialakul.

Az alapszituáció: négy szülési szabadságon lévő nő egy baba-mama csoportban osztja meg egymással problémáit, félelmeit, nemcsak az anyasággal, de a magánélettel kapcsolatban is. Ez még önmagában nem túl izgalmas, Reitman pikírt humora, amely nem csak a dialógusok, hanem a szituációépítés szintjén is erőteljesen jelen van, viszont egyedivé és igazán szórakoztatóvá teszi a sorozatot. Tabudöntögetőnek sokféleképp lehet lenni – a Dolgozó anyák nem fél nyíltan beszélni a szülés utáni depresszióról, abortuszról, vagy akár a szülés utáni szexről -, de mindezt  erőlködés nélküli, laza és humoros formába önteni nagyon nehéz. Ennek a sorozatnak ez sikerült. 

“Ez a sorozat nem csak azt mutatja be, hogy a nők hogyan küzdenek a törekvéseikért. Van egy ki nem mondott elvárás: dolgozz úgy, mintha nem lennél anyuka, mindeközben legyél a nap 24 órájában mintaanya úgy, mintha nem dolgoznál. Úgy éreztem, hogy el kell mesélnünk a nők történetét, hogyan küzdünk meg a kihívásokkal, az ambíciókkal, meg kell mutatnunk a sötét oldalt, amivel nap mint nap szembesülünk” – fogalmaz Reitman, rávilágítva napjaink egyik legaktuálisabb, folyamatos diskurzust igénylő kérdésére.

Dolgozó anyák
kanadai vígjátéksorozat, 2017
Forgalmazó: Netflix

Merész csajok

A sorozatot Joanna Coles élete ihlette, aki a Cosmopolitan magazin főszerkesztőjeként vált híressé. A sorozat betekintést enged abba, hogy mi történik a nagy női magazinok hátterében. Az ott dolgozók komoly vívódásokat élnek meg. Önidentitásukat kereső, túlhajszolt emberek, akinek a magánéletben is akadnak problémáik, ráadásul mindeközben még a megjelenésükre is adniuk kell. 

A Scarlet magazin három ambíciózus, Y generációs alkalmazottjának vívódásait bemutató sorozat igyekszik túlmutatni limonádéságán, például azzal, hogy olyan fontos kérdésekről beszél, mint az orgazmus nélküliség, a beleegyezés nélküli szex, a gyászfeldolgozás, vagy a rák megelőzésének fontossága.

Merész csajok
amerikai dráma-vígjáték, 2017
Forgalmazó: Netflix

GLOW

A Netflix ’80-as években játszódó sorozata a Gorgeous Ladies of Wrestling, egy ’80-as években indult és valóban létezett showműsorról szól. Főhősünk, Ruth Wilder, aki a nyolcvanas évek Los Angelesében próbálja beindítani színészi karrierjét, nem túl sok sikerrel. Ekkor csörren meg a telefonja, és utolsó utáni esélyként bekerül a GLOW csapatába, ahol bizonyos értelemben valóban szüksége lesz a színészi tehetségére.

A sorozat remekül hozza a nyolcvanas évek sajátos atmoszféráját, a szereplők szerethetők és emberiek, a pankráció furcsa világának ábrázolása mellett pedig fontos, hogy kiáll az előítéletek és az általánosítások ellen is.

A GLOW összesen három évadot ért meg 2017 és 2019 között, és elég jó kritikákat kapott A harmadik évad pici hanyatlása után azonban, a rajongók nagy bánatára, a Netflix törölte sorozatot. Pedig ezzel az évaddal nem ért véget a történet, és a készítők is azt nyilatkozták korábban, hogy a negyedik évadban jön el a nagy lezárás. Úgy tűnik, erre már nem kerül sor.

GLOW
amerikai vígjátéksorozat dráma, 2017
Forgalmazó: Netflix

Firefly Lane

A Kristin Hannah azonos című regénye alapján készült Firefly Lane – Szentjánosbogár lányok 2021 februárjában került fel a Netflixre, és hamar óriási népszerűségre tett szert: a premiert követő 28 napban közel 49 millióan nézték meg a 10 részes sorozatot.

Tully (Katherine Heigl) és Kate (Sarah Chalke) megtörhetetlen barátsága tinikoruktól a negyvenes éveikig segíti őket az élet hepehupás útjain. Kate közel sem a suli legvagányabb csaja, szinte már érzi, hogy őt fogja mindenki kipécézni magának. Tully zűrös édesanyjával pont Kate családjával szemben lévő telekre költözik, és lassan összebarátkozik a visszafogott Kate-tel, ezzel elindul életre szóló kalandjuk.

Egy igazán könnyed sorozatról van szó, amely sok fontos témát felvonultat, úgy mint a szexuális erőszak, a válás vagy a vetélés. A szériát leginkább a két színésznő játéka viszi, elképesztő jó a kémia közöttük, emiatt az olykor kidolgozatlan jeleneteket, csak a felszínt kapargató témaábrázolásokat is megbocsátjuk.

Firefly Lane
amerikai romantikus sorozat, 2021
Forgalmazó: Netflix