Vannak, akik azt gondolhatják, hogy az 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált csodagitáros, Szabó Gábor olyan, a szocializmus éveiben megkreált majdnem-világsztárjaink,  Amerigo Tot vagy  Makrisz Agamemnon, akik jó eséllyel bújtak elő Érdi Sándor fehér garbója alól a Stúdió ’81-ben. 

PZL – 061.hu

Kezdjük majdnem a végéről! Bizonyára vannak, akik még emlékeznek: Szabó bevállalt egy pszichiátriai kezeléssel összekapcsolt drogrehabilitációs programot, de később kiderült: a Chick Corea által javallott központ valójában a Szcientológia Egyház hálójában van, és Szabó egy olyan lemezcéggel szerződött le, amely szintén a szcientológusok irányítottak. Innen menekítette ki a még keveretlen hanganyagot, ami aztán 1981-ben Femme Fatale címmel meg is jelent a Hungarotonnál, és máig a magyar könnyűzene történetének egyik legértékesebb darabja. Valamivel könnyebben szerezte meg a jogot a Moiras Kiadó 2018-ban a Magyar Televíziótól, amikor is megjelentette Szabó Gábor In Budapest Again című, főleg a Hiltonban, 1978 elején rögzített hangfelvételeit.

Közismert, hogy az 1936-os születésű Szabó Gábor 1956 után három alkalommal (1974-ben 1978 tavaszán, majd 1981 nyarán) jött haza Magyarországra. Viszont mindhárom alkalommal játszott itthoni zenészekkel. Az 1974-es Magyar Televízió által rögzített koncertjének hanganyagát (Jazzpódium ’74 – Szabó Gábor (USA) 1975 májusában és augusztusában két részben leadta a Magyar Televízió) amit aztán 2009-ben vinylen is kiadott a Moiras kiadó. Majdnem tíz évet kellett várni, míg az 1978-as Hilton szállós fellépés anyaga és egy 1981-es Pulzus című műsorban rögzített felvétel megjelenhetett – ezúttal CD-n. Az 1978-as Hilton-koncerten Szabó együtt zenélt többek között Babos Gyulával, Másik Jánossal, Lerch Istvánnal, Dandó Péterrel, Kőszegi Imrével, és Sípos Endrével, szóval a szakma krémjével.

Épp ezért is van óriási jelentősége és kivételes dokumentumértéke a Gabor Szabo In Budapest Again című lemeznek, amit simán leadhattak volna a kilencvenes évek végén, az acid-jazz fénykorában mondjuk a Liszt Ferenc téri Incognito bárjában, ahogy ez a különleges hanganyag alkalmas arra is, hogy a Kossuthon a Napközben és a 10.00-ás hírek közötti 3 percet Szabó zseniális zenéjével töltsék ki… A Gabor Szabo In Budapest Again megjelenése kétség kívül a magyar popkultúra kivételes eseménye. Szabó tényleg a világ egyik legnagyobb gitárosa, aki nélkül ugyebár Cartos Santana sem találta volna meg olyan könnyen a hangját, aki nélkül nem képzelhető el a populáris crossover és a latinos rak, aki úgy hangszereli újra a Killing My Softlyt, hogy aki egyszer hallja, az sosem felejti el. Szabó 1981-ben hazajött meghalni (1982. február 28-án hunyt el a László-kórházban) és feltámadni is.

https://www.youtube.com/watch?v=cwrt3esm4F8

Gabor Szabo
Gabor Szabo In Budapest Again
Moiras
7 szám 50 perc