Volt, aki összetörte a gitárját, volt, aki felgyújtotta, James Bay és Laura Marling viszont rendeltetésének megfelelően használja: dalokat adnak elő vele. Jórészt maguk állnak a pop paradicsomi táján, maguk viszik vásárra a bőrüket, ami erős vállalásról, és még erősebb egóról árulkodik. Két 1990-ben született fiatal előadó, két új lemez, amelyek olyan jól sikerültek, hogy senki nem űzi ki a pop ifjú Ádámját és Éváját a rock and roll édeni rezervátumából.

PZL – nullahategy

James Bay albumcoverJames Bay még csak 24 éves, de afféle koravén rockerre emlékeztet. 2001-ben egyszer csak meghallotta Claptontól a Laylát, és tudta, hogy a világ koordinátáit nem a térképészeti vállalatnál kell keresnie, a koordináták a gitár nyakra vannak felfeszítve, az utazáshoz egyébként is elképzelhetetlen a zene. Bay azonnal el is utazott egy folyóhoz, majd megírta legnagyobb slágerét, a Hold Back The Rivert, és a Let It Go című szintén középtempós szoftrock slágerét.

Soul-os vibrálású, blues-rockban gyökerező album kiforrott énekest mutat, dalról dalra meghökken az ember: ezt az érett, melodikus, slágertűzijátékot egy 24 éves fiú hozta össze. Bruce Springsteen hatását kár lenne tagadni, ugyanakkor a szintén rekedtes hangú James Bay finomabb léleknek tűnik, mint a Boss. A rádióbarát  jó Chaos and the Calm eséllyel befut az Egyesült Államokban is, hiszen a blues-os, itt-ott glam-rockos, maszkulin slágerpopot Amerikában törzskönyvezték.

laura_marling_short_movie_01Laura Marling 2015-ös alter-folk rövidfilmjei szerethető kísérletek, annak ellenére, hogy dalok egy részében finoman szólva is alulfogalmazott a hangszerelés. Az effektszőnyegek, a visszhangok és csellós maszatolások nem mindig emelik meg a három-négy akkordos kis csodákat. Viszont van, amikor igen, főleg akkor, amikor dinamikát kap néhány dal (pl. I Feel Your Love), és nem lengenek ki a folkszíntér kísérleti tartománya felé. Laura Marling kimondottan termékeny előadóművész, még csak 25 éves, de a Short Movie már az ötödik lemeze a sorban.

Meglepő, ahogy az intim szobazenét kitágítja, és éppúgy megidézi amerikai kamionos kocsmák benzin szagú folkját, ahogy  Rickie Lee Jones-t, vagy a Swans néhány kakofón látomását. A már említett I Feel Your Love mellett az albumnak olyan magaslati pontjai vannak, mint a Don’t Let Me Bring You Down és a Gurdjieff’s Daughter. Az ifjú művésznő egyébként kiköltözött az Egyesült Államokba, a lemezt is ott vette fel, mert nemcsak a dalait építi fel következetesen, hanem a karrierjét is.

James Bay: Chaos and the Calm

Universal

48 perc12 szám

Laura Marning: Short Movie

Universal

50 perc 13 szám