Hogy koncepció volt-e, nem tudjuk, de szinte eggyé olvad az RTL Klub szivárványszínű logója és új gasztro-reality-jének díszlete – a csehszlovák strandkorlátkék és tutti-frutti csíkos, hipnotizatív hangulatot pedig ki más tehetné teljessé, mint a pufi ‘pin-up girl’-lé sztájlingolt, nemrég a csatornához átigazolt, Liptai Claudia. Izgalmas tartalom és karakterépítés híján kijelenthetjük, e vizuális sokk határozza meg a Mestercukrász című műsort, ami lássuk be, édeskevés. Szinte hihetetlen, hogy a kertévék kreatívjai hosszú-hosszú évek után sem térnek le a gasztro-országútról, persze, miért is tennék, ha a kutyulászás-kotyvasztás valóban leköti a nézőket. A Mestercukrász másfél órásra nyújtott epizódjai azonban kínkeservesen próbálják fenntartani a figyelmet, amelyet Clau pikánsnak nevezett, de inkább fáradt humora sem ment meg. Sugárveszély.

MM – 061.hu

“Nézhetünk készítős videót?” – hangzik gyakran a kérdés a kislányaim szájából, ami a legtöbb esetben valamilyen slime (takonyszerű trutyi, amit imádnak fogdosni, nyomkodni, falra kenni a gyerekek) előállítását bemutató Youtube-videót jelent. Ezeket teljesen átszellemülten képesek bámulni, hasonló a helyzet a főzős műsorokkal. Szeretjük nézni, mi szem-szájnak ingere, igaz, a Konyhafőnök és a konkurens Master Chef VIP műsorokban már nem ételekről, hanem TÁNYÉROKRÓL illik beszélni, még akkor is, ha a tányér magát az ételt jelenti. Nem összetucsmákolt melegszendvicskrémet kevernek ki a versenyzők (pedig milyen jó is volt Kozi és Döme kultikus, Gasztropuccs című műsora, amely épp erre épített – olcsó alapanyagokból készített egyszerű fogásokat: mackósajtlevest, vagy mondjuk krumplifőzeléket), az újhullámos főzőcskézésbe ezek már nem férnek bele, a deltoidra formázott szőlőzselé, a szuvidált répahasábka, vagy a sertésszűz hab annál inkább. 

Mondhatnánk, hogy az RTL újat hozott a műsor süteményes változatával, de ez sem igaz, a Viasaton ugyanis már volt egy több évadot futott desszertkészítős műsor, az Ide süss!, amely picit más koncepció mentén, de ugyanúgy az édesszájúak nyálcsorgatására törekedett. A Mestercukrászban ismerős a menet: a versenyzők minden adásban két feladatot kapnak, minden versenynap végén kiesik valaki, így a két elődöntős hét végén három-három versenyző jut tovább a döntő hétre, ahol aztán szintén minden nap távozik valaki. A végén pedig egyikőjük ötmillió forinttal és a ‘Mestercukrász’ címmel lesz gazdagabb. A zsűrit hárman alkotják: Enzsöl Balázs világutazó cukrászséf, Juhos József mestercukrász és közülük a szakma legifjabbja, Liptai Claudia, aki szintén rendelkezik valamilyen cukrász papírral. Persze, elgondolkodhatunk azon, hogy a sztárcukrászok véleménye mellett mennyire lehet hiteles a mindössze páréves tapasztalattal bíró Liptaié, egy biztos, egyelőre sokat nem okoskodik, ezért jár a pirospont.

A műsor díszlete olyan, mintha Willy Wonka birodalmába lépnénk, Johnny Depp helyett azonban a cukorkaszínű jelmezbe bújtatott, mazsolás puffancsnak, máskor stepfordi feleségnek álcázott, de inkább túlkoros pin up girl-re emlékeztető Claudia vár bennünket. A szikrázó, szinte fojtogató színek közé érkezik az első epizódban a türkiz sellőfarkas-glitteres, vagy az aranykristályokkal díszített geóda torta, melyek egy többé-kevésbé jól összeválogatott csapat értő, de amatőr kezei közül kerülnek ki. Ami hibaként róható föl, hogy a többi hasonló műsorral ellentétben itt nem sokat tudunk meg a versenyzőkről, nincsenek bemutatkozó videók, a fiúk-lányok beesnek cukormázas pultjaik mögé, és már indulhat is a temperálás, dresszírozás, glazúrozás. A karakterépítés pedig fontos lenne, hogy lesz így dráma, amikor egyikőjük-másikójuk kiesik?

Az, hogy a műsor mennyiben követi az aktuális cukrászati trendeket, laikusként nehéz felmérni – a színezék-centrikus, formatortás irány kissé porosnak tűnik -, a cél, ahogyan a Konyhafőnök esetében is, a különböző technológiák és a nagyon aprólékos, precíz munka bemutatása, megtanítása. Ezek a részfolyamatok valóban tudnak izgalmasak és szemkápráztatóak lenni, az epizódok azonban túl vannak nyújtva, a 2×2 órás feladatok – vágások ide vagy oda – túl hosszúnak bizonyulnak. A két profi cukrász kissé bizonytalan az új szerepkörben, Liptainak kellene oldani, “megtámasztani” őket, helyette unott profizmussal, fáradt poénokkal tudja le a kötelezőt. Szóval aki esténként vizuális sokkra és geil díszletek közé vágyik, annak tökéletes ez a műsor, aki viszont többet akar, és valóban szórakozna, az meg kotorjon elő a netről egy-két Gasztropuccs videót és készítsen el az “Anyád vár” menü részeként egy jó almás bélest.

Fotók: RTL Sajtóklub