Gloria Gaynor 1978-as diszkóhimnusza, az I Will Survive is bekerült az amerikai Kongresszusi Könyvtár legfontosabb hangfelvételeket őrző nyilvántartásába.

MTI

A Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Hangfelvétel Nyilvántartása (National Recording Registry) évente 25 “kulturálisan, történelmileg és esztétikailag jelentős felvétellel” bővül. Csak tízévesnél régebbi alkotások kerülhetnek a gyűjteménybe, amely a szerdán beiktatottakkal együtt immár 450 hangfelvételt őriz. Az idei befutók között blues, jazz, rock, country és klasszikus dalok, valamint rádióműsorok és sportesemények hangfelvételei is sorakoznak. A frissen beválogatott felvételek közé tartozik Billy Joeltől a Piano Man, a Supremes-től a Where Did Our Love Go, Merle Haggardtól a Mama Tried, a Metallica Master of Puppets albuma, John Coltrane A Love Supreme lemeze és Clifton Chenier Bogalusa Boogie korongja.

Bekerült a Mack the Knife két felvétele – Louis Armstrong és Bobby Darin előadásában -, Santana Abraxas albuma, a Columbia Quartette 1911-es Let Me Call You Sweetheart és a Clarence Williams’ Blue Five’s 1923-as Wild Cat Blues felvétele. Nem csupán zenei klasszikussal bővült a nyilvántartás. A beiktatott felvételek között van a Vic and Sade című rádióssorozat 1937. június 4-én sugárzott epizódja, George Marshall tábornok 1947 júniusában a Harvard Egyetemen elmondott beszéde, amelyben ismertette az általa kezdeményezett és később róla elnevezett gazdasági tervet Európa újjáépítésére, valamint a Philadelphia Warriors és a New York Knicks 1962. március 2-i találkozójának – amikor a legendás Wilt Chamberlain 100 pontot szórt – közvetítése. A 25 befutót minden évben a nagyközönség és a nyilvántartás illetékesei által beajánlott jelöltekből választják ki.