Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Bizonyára vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy egy könyvesbolt olyan, mint a google, hogy beírjuk a képzeletbeli keresőbe, hogy mire vagyunk kíváncsiak, és már ott is a válasz, azaz: keresünk egy témát, és már meg is van a hozzá rendelt szakirodalom. Például itt a kamaszoknak szóló szexuális felvilágosítás. És tényleg van hozzá olvasnivaló. Napokban jelent meg Inti Chavez Perez Respekt – Szexkönyv fiúknak című munkája.

PZL – 061.hu

Még a rendszerváltás előtt a gyerek kezébe adták Kurt Seelmann Gólya hozza…? című, a Medicina kiadónál  megjelent kis kötetét, vagy a Helgát, aminek a filmváltozatát ugye még Hobo is megénekelte 1982-ben (Amikor én még kisrác voltam, a Helgát nem játszották). És aztán megjelent a Szex-Kresz füzetke is ugyanekkor, benne a fogamzásgátlás akkori kiskátéjával – és olyan, akkor is elavult módszerekkel, mint a timidon zselével kombinált pesszárium – viszont egyetlen kiadvány sem írt az amatőr pornóról, az anál szexről, és egy kiadvány sem hívta a női nemi szervet puncinak. Eddig. De most itt van a Respekt, amelynek szóképében a P betű egy hímivarsejtet formáz. És ennyi a könyv összes illusztrációja. Ehhez képest még a Gólya hozza..? tele van rajzzal, van, amelyik azt mutatja be a strandon, hogy mi a különbség a fiúk és a lányok között….

A könyv már az elején tisztázza, hogy a jó szex alapja tisztelet, és miután ezt megbeszélte a szerző a képzeletbeli olvasójával, már a 15. oldalon azt javallja, hogy – idézem: „Kezdj el maszturbálni!” Aztán van egy-egy fejezetnél  foglalkoztató is, például az egyikben arra kéri a srácokat, hogy vegyenek le egy tükröt és minden szögből ismerkedjenek meg a testükkel (azaz a péniszükkel). Persze, az nem biztos, hogy jó, ha egy 12 éves fiú tanácsokat kap arra vonatkozólag, hogyan teheti élményszerűbbé az önkielégítést. (A könyv a síkosítókat javasolja.) Vannak dolgok, amelyekről esetleg szó esik egy osztálykiránduláson, de nem biztos, hogy egy orvosnak úgymond vagány apuka módjára össze kell kacsintania a gyerekkel. 

Seelmann híres felvilágosító könyve a Gólya hozza…? a hetvenes évekből (Fotó: PZL)

Szóval, konzervatív szülők valószínűleg úgy csűrik a kemence sutba a könyvet, hogy nyekken, de ha a szülő moderálni, lábjegyzetelni tudja a kötet vadabb állítását, akkor mindenképpen tud segíteni abban, hogy akár apa és fia átrágják azokat a témákat, amelyek foglalkoztatják a kiskamaszokat. Ilyen például az, hogy mekkora a hímvessző ideális mérete, hogy káros-e a pornó, hogyan kell csókolózni és mit jelent a zaklatás… Szóval, itt egy modern, az interneten szocializálódott korosztály számára készült kézikönyv, ami arra mindenképpen jó, hogy felvessen témákat, hogy aztán ezeket apa és fia meccs előtt, vagy egy koncert után meg tudja beszélni. Nyilván nem kell szemérmeskedni, de az sem biztos, hogy egy felvilágosító könyvből kell egy tizenkét éves fiúnak megtanulnia az önkielégítés fogásait. Persze, világos, ne legyünk képmutatóak, ennél durvább, ha felmegy egy pornó oldalra, de az sem lenne baj, ha egy szakember tudna két lépés távolságot tartani a gyerekekkel szemben, hiszen a doki nem egy Monster energiaitalt szürcsölő kamasz Slipknot pólóban. Nem könnyű, na. 

Inti Chavez Perez
Respekt – Szexkönyv fiúknak
Corvina
2990 Ft 220 oldal

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •