2017 közepétől különös jelenségre figyelhettek fel azok, akik nyitott szemmel járnak Belváros- Lipótvárosban. Egyre több lakóház homlokzatán lengedez színes zászló, ami azt jelzi: kisgyerek született a házban.

061.hu

A születés örömhírét hirdető babazászló mellett az önkormányzat 2017-től bevezetett egy újabb támogatási formát: a szülők babacsomagot kapnak ajándékba. A Ferenciek terére is megérkezett a gólya, így vele együtt a zászló és a csomag is, amit ezúttal a kerület polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter vitt házhoz. Az indulás óta 83 család kapott útravalót, ami olyan praktikus kellékeket tartalmaz, mint partedli, sapka, törölköző, étkészlet, egy pár cipő, és a Károlyi-kert kedvencére, a nyúlra emlékeztető nyuszis alvókendő. Az egyhelyűvé tartozás erősítésére szolgáló zászlót világos kék és rózsaszín árnyalatban kapják meg az újszülöttel büszkélkedő házak a Városüzemeltető Kft.-től.

(A csomagot az V. kerületi lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen itt élő családok igényelhetik a védőnő segítségével kitöltött formanyomtatvánnyal, amit a baba születésétől számított 180 napon belül szükséges benyújtani az Önkormányzat Népjóléti Osztályához.)

A gyermekes családok támogatásának itt még nincs vége, ugyanis a pici születését követő 180 napon belül igénylehető az úgynevezett babakötvény. A Start-számlára először egy 170 ezer forintos összeget utal az önkormányzat, majd a hetedik illetve tizennegyedik életkor betöltését követően 42 ezer forintot, valamint amennyiben a számlára befizetnek, akkor az éves összeg legfeljebb 10%-ig még pluszba utal a kerület. 

A szülők a gyerek szinte minden életszakaszában igényelhetnek különböző juttatásokat. Az önkormányzat megtéríti az ajánlott védőoltások költségeit, a diákévek alatt tankönyv és taneszköztámogatás is igényelhető, de a Belváros tanulmányi ösztöndíjat, füzetcsomagokat és a tömegközlekedési bérletet is finanszírozza. Az V. kerület a  családokat húsvétkor, karácsonykor és a beiskolázás idején gyermekenként 10.000 forintos Erzsébet-utalvánnyal segíti.

A családbarát csomag talán leglátványosabb része a FICSAK csoport közreműködésével készült köztéri  baba- mama padok kihelyezése lesz. Ez a speciális bútor megkönnyíti a pelenkázást. 

Fotók: Szentgyörgyvölgyi Péter FB