Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 92
 •  
  92
  Shares

Digitálisan letölthető Gondos pakk elnevezésű csomaggal segíti az időseket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem;  a 65 év felettiek szóló csomag olyan tárgyakat, eszközöket tartalmaz, amelyek a higiénia mellett a bezártság problémájára is fókuszálnak, így segíthetnek az egyedüllét érzésének csökkentésében.

061.HU/MTI

Az izoláció különféle helyzeteire szeretnének segítséget nyújtani a MOME Innovációs Központ szociális design kutatócsoportja által létrehozott MOME segítő pakkok, amelynek második állomásként készült el a időseknek szóló Gondos pakk.

A 65 év feletti korosztálynak tervezett csomag olyan tárgyakat, eszközöket tartalmaz, amelyek segítenek az izolációs helyzetben felmerülő szükségletek és igények kielégítésében. A csomag fókuszában a higiénia és fertőtlenítés áll, további tartalmai pedig az egészségmegőrzés, a napi rutin, a szabadidős tevékenységek köré szerveződnek és olyan eszközöket is tartalmaznak, amelyek örömet okozhatnak, és valamelyest feledtetik az elszigeteltség okozta nehézségeket.

A doboz tartalma egyrészt a fertőtlenítéshez szükséges eszközök tárolását segítő, a felhasználó által is elkészíthető rendszerezőből áll, amelyben a maszkokat és kesztyűket, szemetes zacskót, fertőtlenítő kendőt és sprayt tárolhatják. A MOME tervezői a felakasztható rendszerező elkészítéséhez letölthető útmutatót is készítettek. Emellett a csomagba kerülhetnek az izolációt enyhítő, szabadidős eszközök, valamint a napi rutinhoz és a mentális és fizikai egészségmegőrzéshez kapcsolódó tárgyak.

Fehér Borit és Gulyás Sárát, a Gondos Pakk tervezőit, akik szerint a gondoskodás segíthet az egyedüllét és magára maradottság érzésének csökkentésében. Ezért a dobozba egy ajtóra akasztható fertőtlenítő/rendszerező mellett olyan tárgyak elhelyezését is ajánlják, amelyek hozzájárulhatnak az egészségmegőrzés és szabadidő eltöltésének különböző módjaihoz.

A MOME Innovációs Központ kutató-tervezői csapata a következő Pakk fejlesztésén is dolgozik, amely hamarosan elérhető lesz a MOME Segítő Pakkok weboldalán.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 92
 •  
  92
  Shares