Nemzetközi építészeti tervpályázatot írt ki a Városliget Zrt. a Néprajzi Múzeum új épületére, amely a Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén kap majd helyet. A meghívásos pályázaton 15 jelentős nemzetközi és magyar építésziroda – többek közt a világhírű Herzog & de Meuron, a BIG, a Bernard Tschumi Architects, a Dominique Perrault Architecture, a Coop Himmelb(l)au továbbá Rem Koolhaas irodája, az OMA – száll versenybe az új múzeumépület megtervezéséért. A pályázat eredményhirdetése 2016 májusára várható. A Városliget átfogó és komplex megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt részeként a tervek szerint 2019-ben nyitja majd meg kapuit az Ötvenhatosok terén a Néprajzi Múzeum minden szakmai és látogató igényt kielégítő, új otthona.  

061.hu

Az építészeti tervpályázatnak köszönhetően végre méltó körülmények közé kerülhet a most az egykori Kúria szűkös és múzeumnak alkalmatlan épületében működő intézmény. Az 1872-ben alapított Néprajzi Múzeum a néprajztudomány, az európai etnológia, a kulturális antropológia első számú magyarországi intézménye, múzeumtudományi műhelye, amely soha nem működött egy múzeum számára tervezett, így a gyűjtemény bemutatására igazán alkalmas épületben. Az intézmény új, korszerű épületbe való költözése lehető teszi majd, hogy a közönség elől eddig elzárt, raktárban pihenő műtárgyak egy jelentős részét végre állandó kiállításon és korszerű módon mutathassa be az intézmény, amely az új múzeumépülettel „hazatér” a Városligetbe. Először ugyanis itt, a Ligetben, a millenniumi kiállításon mutatkozott be széleskörűen a néprajzi gyűjtemény, majd 1906 és 1924 között a városligeti Iparcsarnok üresen álló épülete adott otthont a Néprajzi Múzeumnak.

A Néprajzi Múzeum új épületének tervezésére 2014-ben már lezajlott egy építészeti tervpályázat, melyből a francia Vallet de Martinis és a DIID építésziroda terve került ki győztesen, ám a Városliget megújítását és fejlesztését szolgáló Liget Budapest projekt végleges struktúrájára vonatkozó kormánydöntés alapján a Néprajzi Múzeum tervezési területe új helyszínre, az Ötvenhatosok terének középső szakaszára került, ezért új tervpályázat kiírására van szükség– írja lapunkhoz eljuttatott közleményében  a Városliget Zrt.

A most kiírt építészeti tervpályázatra meghívott építészirodák a következők: Herzog & de Meuron, MVRDV, BIG – Bjarke Ingels Group, Bernard Tschumi Architects, Dominique Perrault Architecture, Sauerbruch Hutton, Coop Himmelb(l)au Architects, Emre Arolat Architects, OMA, Közti Zrt., Balázs Mihály és a BME Építészmérnöki kara, Napur Architect valamint a Bánáti + Hartvig Építész Iroda. További két pályázói hely egyelőre üres, melyekért eddigi referenciáikkal hazai és nemzetközi építészirodák egyaránt versenybe szállhatnak.  

A beérkező pályaműveket 11 tagú, magyar és nemzetközi múzeumi és építészeti szakemberekből álló zsűri bírálja majd el, az eredményhirdetés várhatóan 2016 májusában lesz. Az évtized végére minden elemében megújuló Városligetben nem csak új intézmények épülnek, hanem a régi épületek is megújulnak, egyben rehabilitálják és nagy mértékben bővítik a Liget zöldfelületét is. A park és az épített környezet kapcsolata kiemelt fontosságú a Városliget megújulását szolgáló Liget Budapest Projekt megvalósításában, így a Liget beépítettsége a jogszabályban előírt 7 százalék alatt marad, a park zöldfelülete pedig a mostani 60 százalékról több tízezer négyzetméterrel, 65 százalékra nő majd.

A Liget Budapest Projekt keretében eddig két új épület megvalósításáról született döntés, melyeket világhírű japán építészek terveznek. Az elbontandó, volt Hungexpo irodaházak helyén épülő Magyar Zene Házát Sou Fujimoto, a Petőfi Csarnok helyén felépülő Új Nemzeti Galériát pedig a Pritzker-díjas SANAA építésziroda tervezi.

A pályázati kiírás itt olvasható: www.ligetbudapest.org/ethnography