Egy görög harcos kincsekben páratlanul gazdag sírjára bukkant egy nemzetközi régészcsoport Görögország déli részén, Pülosz romvárosban.

MTI

A felfedezés a mükénéi kultúra leglátványosabb lelete, amelyet az elmúlt több mint 60 évben feltártak – közölte hétfőn a görög kulturális tárca. A 3500 éves sír mintegy 1400 műkincset rejtett, arany és ezüst ékszereket, kupákat bronzvázákat, drágaköveket és elefántcsont, aranyozott markolatú kardot. A görög harcos 30-35 éves lehetett, amikor eltemették, a püloszi arisztokrácia egyik neves vezető személye.

A sír elkerülte, hogy sírrablók feldúlják, akik a térségben, a püloszi palota maradványainak közelében kifosztottak egy hatalmas ókori sírt. A görög harcos sírját nyáron találta meg egy nemzetközi régészcsoport, amelyet az amerikai Cincinnati Egyetem szakemberei vezettek – közölte a minisztérium. Pülosz a késő bronzkori mükénéi kultúra egyik fontos lelőhelye. Az 1930-as évek vége óta folytatnak a térségben ásatásokat, amelyek során feltárták a Kr. e. 13. században épített palotát.