Mások mellett Goya, Tiepolo és Canaletto festményeit mutatja be a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának megújult terekben, újrarendezve megnyílt állandó kiállítási egysége.

MTI

Lezárult a Szépművészeti Múzeum felújításának újabb szakasza, így már teljes egészében látható a Régi Képtár állandó kiállítása. A most átadott, 450 négyzetméteres kiállítási egységgel együtt a látogatók immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatnak átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig – közölte az intézmény csütörtökön.

Mint felidézték, az épület Városliget felőli, úgynevezett Barokk szárnyának műemléki munkálatai során összesen mintegy 2000 négyzetméternyi kiállítótér újult meg, valamint új, korszerű hűtési és fűtési rendszert is kiépítettek. A most megnyílt, az épület 2. emeletén található állandó kiállítás átfogó képet ad a 18. század festészetéről. A rendkívül gazdag és sokrétű gyűjteményrész legszebb darabjait iskolánkénti és tematikus egységekben mutatja be a tárlat – közölte a Szépművészeti. A tárlat első termében kapott helyet a spanyol és a koloniális festészeti anyag, Spanyolország művészete a 18-19. században – Francisco de Goya címmel. Itt láthatók többek között Francisco de Goya y Lucientes Köszörűs, Korsós lány és Bermudezné portréja című alkotásai.

A terem második felébe a francia rokokó anyag legszebb darabjai kerültek, mások mellett Jean-Étienne Liotard és Jean-Baptiste Greuze alkotásai.

A Német és osztrák festészet a barokktól a klasszicizmusig című kiállítási egység többek között Franz Anton Maulbertsch, Angelica Kauffmann és Anton van Maron műveit mutatja be, a terem második része pedig a 18. századi itáliai festészet jelentős központjainak, Bolognának, Rómának, Nápolynak és Lombardiának a művészetébe nyújt bepillantást, Giuseppe Maria Crespi, Giuseppe Ghezzi és Fra Vittore Ghislandi alkotásain keresztül.

A tárlat következő egységében a múzeum világviszonylatban is kiemelkedő jelentőségű velencei settecento gyűjteményéből nyújt válogatást. Ebben az egységben a legfontosabb művek Giovanni Battista Tiepolo: A Szeplőtelen Szűz hat szenttel, Giovanni Domenico Tiepolo: Pihenő Szent Család, valamint Sebastiano Ricci: Bethsabé a fürdőben című festményei.

A terem második fele, egyben a kiállítás utolsó egysége a Régi Képtár gazdag tájkép- és városlátkép-gyűjteményéből válogat olyan műveket, mint Bernardo Bellotto: Az Arno és a Piazza della Signoria Firenzében, A bécsi Kaunitz-palota és kertje, valamint Canaletto: Zsilip Dolónál című képei.

A Szépművészeti Múzeum átfogó felújításának és modernizációjának következő lépéseként júniusban újra megnyílik az impozáns Barokk Csarnok is – közölte a múzeum.

A vezető képen Giovanni Domenico Tiepolo Pihenő Szent Család című alkotása