Grammy-életműdíjat kap 2017-ben posztumusz Nina Simone amerikai soulénekesnő és a The Velvet Underground amerikai rockzenekar – jelentette be a díjakról döntő amerikai Hanglemez Akadémia.

MTI

Az amerikai zeneipar nemcsak az előző év kiemelkedő munkáit díjazza évente, hanem életműdíjat is ad a legnagyobb hatású zenei egyéniségeknek és együtteseknek. Nina Simone (1933-2003) soha életében nem kapott egyetlen Grammyt sem. Zongorista csodagyerekként indult, ám afroamerikaiként a szegregált déli államokban lebeszélték a komolyzenéről. A soul irányzat egyik legünnepeltebb énekesévé vált, emellett elszánt emberjogi aktivista volt.

Nina Simone, fotó: NPR

A John Cale és Lou Reed vezette The Velvet Underground az avantgarde művészet esztétikáját emelte a rockzenébe – írta az akadémia. Debütáló albumuk, az 1967-es The Velvet Underground and Nico producere Andy Warhol pop-art művész volt. Sly Stone, a Sly and the Family Stone zenekar vezetője új pszichedelikus színt adott a funky zenének, nagy hatást gyakorolt későbbi sztárokra, köztük Prince-re is. Grammy-életműdíjjal ismerik el továbbá “a gospel frist ladyjét”, Shirley Caesart, valamint Ahmad Jamal dzsesszzongoristát, aki “a popzene közönsége felé közvetítette a dzsesszt”. A díjátadó gálát február 12-én tartják Los Angelesben, a legtöbb jelölést Beyoncé kapta.

Vezető kép: Velvet Underground, fotó: fanart