Szeptember 29-én lesz nyolcvanéves az amerikai rock and roll egyik legendája, a botrányairól is ismert Jerry Lee Lewis. A később a country műfajába is elkalandozó énekes-zongoristát nevezték a szülők rémének és gyilkosnak is, igaz, ez utóbbi kitételt azért ragasztották rá, mert gyors ütemben fogyasztotta a zongorákat. A hangszert állva, ülve, sőt cipősarkával is püfölte, még arra is volt példa, hogy az előadás végén felgyújtotta. 

MTI

 Szülei szegény louisianai farmerek voltak, ő maga a country csillagainak zenéjén nőtt fel. Apja elzálogosította a földjét, hogy megvehesse fia első zongoráját, aki saját maga tanult meg a hangszeren játszani. Egyházi iskolába járt, de eltanácsolták, mert boogie-woogie stílusban adott elő egy vallási himnuszt. Nem keseredett el, felcsapott kocsmai zenésznek, a születőfélben lévő rock and rollt játszotta: jobb lábát mereven kitámasztotta (ezt a szokást akkor vette fel, amikor törött medencével gyakorolt), bal kezével adta a ritmust, a jobbal hozta a dallamot.

jerry-lee-lewisjpg-934b4ce0cb684a98

Végül Memphisben állapodott meg, stúdiózenészként kereste kenyerét. (Csak évekkel később kerültek elő azok a felvételek, amelyeken Carl Perkins, Johnny Cash és Elvis Presley társaságában saját szórakoztatásukra zenéltek a híres Sun Stúdióban.) Csillaga 1955-ben virradt fel, amikor Sam Phillips, a Sun Records tulajdonosa új sztárt keresett a busás pénzért továbbadott Elvis Presley helyébe.

Mindössze tíz másodpercig hallgatta a kisfiús kinézetű Lewis egyik demofelvételét, és az “Ezt el tudom adni” szavak kíséretében már alá is írta a szerződést. Szimata ezúttal sem hagyta cserben: az 1957-ben megjelent Great Balls Of Fire és a Whole Lotta Shakin’ Goin’ On világsiker lett, jóllehet a dalok szexuális túlfűtöttsége miatt sok rádió nem volt hajlandó játszani őket.

 Lewis üstökösszerűen induló pályafutása váratlanul félbetört. 1958-ban Angliában turnézott, amikor kiderült, hogy 23 évesen harmadszor is megnősült. Ez még nem lett volna akkora baj, csakhogy unokatestvére, akit az oltár elé vezetett, nem húszéves volt, ahogy a papírokban szerepelt, hanem még a tizennégyet sem töltötte be. A felháborodott közönség szó szerint lefütyülte a színpadról, három fellépés után haza kellett repülnie, de a botrány követte Amerikába is.

Számai eltűntek az éterből, neve a slágerlistákról, ő maga a nagy koncertekről, gázsija az esténkénti 10 ezer dollárról 250-re apadt. Csak tíz év múlva tudott visszatérni a slágerlistákra, váratlan módon a country műfajában, idővel a rock and roll hívei is megbocsátottak neki. Mozgalmas magánélete bővelkedett a hátborzongató fordulatokban. 1970-ben ismét elvált, negyedik felesége tisztázatlan körülmények között a medencéjükbe fulladt, az ötödik 77 nap házasság után drogtúladagolásban hunyt el, két fia is furcsa balesetekben vesztette életét.

Az énekes alkohol- és gyógyszerfüggőséggel küzdött, 1973-ban ittas vezetésért letartóztatták, 1981-ben majdnem meghalt egy perforálódott gyomorfekély miatt. 1976-ban Elvis Presley memphisi otthonának kapujában tartóztatták le merev részegen, kocsijának csomagtartójában egy töltött puskával. Mind a mai napig azt állítja, hogy nem megölni akarta az énekest, csak baráti beszélgetést szeretett volna folytatni vele.

Jelenleg a hetedik házasságában él, nem fogyaszt alkoholt, és nem cigarettázik. Bár a rock and rollt annak idején a sátán zenéjének tartották, ő hívő ember, aki abban reménykedik, hogy a mennybe kerül. “Talán ott is szükség van egy zongoristára!” – nyilatkozta egyszer. Az idős zenész egyelőre nem akar nyugdíjba vonulni, még mindig koncertezik, albumokat is megjelentet. Magyarországon 1991-ben lépett fel először, 1998-ban Chuck Berry és Little Richard társaságában adott emlékezetes koncertet, öt éve pedig ismét a Papp László Sportaréna színpadán zenélt. Jerry Lee Lewis 1986-ban a legelsők között került be a rock dicsőségcsarnokába.