Greta Thunberg, a fiatal svéd aktivista a brit 1975 együttes új lemezének nyitószámához írt esszét, amely “polgári engedetlenségre” szólít fel a klímaváltozás okozta válság megoldására.

MTI

 “El kell ismernünk, hogy az idősebb nemzedékek elbuktak… Itt az ideje a lázadásnak” – mondja Thunberg instrumentális zenei aláfestéssel. A Thomson Reuters Foundation hírszolgáltató emlékeztetett arra, hogy a 16 éves Thunberg a klímaváltozás okozta válság egyik szószólója, és a lemezre rögzített esszéje egyenes üzenettel fordul a közönséghez. “A megoldás annyira egyszerű, hogy egy kisgyermek is megértheti. Be kell fejeznünk az üvegházhatású gázok kibocsátását” – hangsúlyozza. A lemezen szereplő szám éppen akkor készült el, amikor Európán ismét szokatlan hőhullám vonul végig, és Nagy-Britanniában rekordforró a július. A meteorológusok szerint 40 százalék az esélye annak, hogy a 2003-ban mért 38,5 Celsius fokos csúcs is megdől idén.

A klímaszakértők arra figyelmeztettek, hogy az ilyen hőhullámok egyre gyakoribbakká válnak az üvegházhatású gázok okozta globális felmelegedés miatt. A brit zeneipar üveghatású gázkibocsátása 180 ezer autó éves karbonkibocsátásával egyenlő – állítja a Journal of Cultural Economics folyóirat. Ennek kétharmadát az élő koncertek termelik. Az 1975 és lemezkiadója, a Dirty Hit is beszállt a Music Declares Emergency (A zene vészhelyzetet hirdet) kampányba: vállalták, hogy munkájukat ökológiailag fenntarthatóvá teszik, egyebek mellett szakítanak a műanyag termékekkel, köztük a CD-tokokkal. “Egy klíma- és ökológiai válság kezdetén vagyunk. Annak kell neveznünk, ami: vészhelyzet” – ezekkel a szavakkal indítja az esszéjét az aktivista.

A politikai mozgalmak és a korábbi nemzedékek kudarcot vallottak, “de a homo sapiens nem” – hangoztatja. Még lehet tenni, helyre lehet hozni a dolgokat, “még minden a kezünkben van” – hangsúlyozza, de figyelmeztet arra, hogy elmúlt az udvariaskodás ideje, “most világosan kell szólni”. Thunberg szerint a klímaválság a legnagyobb és legösszetettebb probléma, amellyel az ember valaha szembesült. A megoldás pedig az üvegházhatású gázok kibocsátásának megszüntetése. Az elengedhetetlen változások eléréséhez összefogásra van szükség, “itt az ideje a polgári engedetlenségnek, itt az ideje a lázadásnak” – jelenti ki a felvételen Thunberg.

Képen a The 1975 zenekar énekese látható (fotó: dork.com)