Az idei karácsony előtt egy igazán különleges, exkluzív kiadvány jelent meg a Gryllus Kiadó és a Szépművészeti Múzeum közös gondozásában Itt járt a Földön címmel. Gryllus Dániel és Lackfi János még 2020 tavaszán, a Covid tombolása idején – e-mailen és telefonon kommunikálva – együtt írtak egy dicsőítő éneket, melynek rendkívül kedvező volt a fogadtatása az online térben.

A siker hatására, no és persze az akkori bezártságnak fityiszt mutatva tovább alkottak, munkájuk eredményeként egy teljes dalciklus állt össze a bibliai gondolatokra épülő művekből. A most megjelent albumban ezeket a dalokat a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában található festmények és metszetek illusztrálják. A Lackfi János verseit inspiráló zenét, Gryllus Dániel citerával és a felvételeken közreműködő Ferenczi György szájharmonika-játékával kísért énekeit a könyv megvásárlói ingyenesen tölthetik le a Kaláka Zenebolt webáruházból. A hanganyag ezen kívül elérhető az összes ismert zenemegosztó és zeneáruház felületén is.

Gryllus Dániel – zeneszerző, előadóművész:

„ A Várkert Bazár szervezői, és Húsvét közeledtével nagy örömünkre előálltak azzal az ötlettel, írjunk Jánossal számukra, online csatornájukra a Nagyhét minden napjára egy dalt, a dicsőítő ének felhasználásával. Csuda tempóban készültek az énekek, de hisz koncert úgy sem volt, úgyis otthon kellett lenni mindenkinek, és boldogan dolgoztunk. Sikere volt a sorozatnak, kérték Pünkösdre is írjunk egy új éneket. Ekkor már látszott, ebből lemez lesz.”

Lackfi János – költő:

„Gryllus Dani barátommal sokszor megengedjük magunknak azt a luxust, hogy színpadon könnyű kézzel improvizálunk. Vagy karácsony táján átküld egy
dallamot, én szöveget szerzek hozzá, s aztán koncerten rögvest el is muzsikálják. Covid idején viszont lelassult minden, s közben éreztük, hogy a közönség vigasztaló, felemelő művekre éhes. Belevetettük magunkat az alkotásba. Ceruzával körmölt, telefonnal befotózott kották, mp3-ak, szövegek cikáztak ide-oda e-mailben. Végül teljes egésszé kerekedett a dalciklus, magunk is elámultunk! A csodás képi anyaggal még ütősebbek ezek a zengő, örök történetek, melyek átitatják, meghatározzák életünket.

Baán László – a Szépművészeti Múzeum főigazgatója:

„E kis könyvecskét lapozgatva három művészeti ág találkozásának lehetünk fül- és szemtanúi: az irodalom, a zene és a képzőművészet egymással karöltve, egymást felerősítve mutatja meg legjobb arcát. Verses-képes-dalos albumunkat az együttgondolkodás és együttmű-
ködés szép példájaként ajánlom figyelmükbe!”