A lappföldi favágóból lett író, költő, újságíró és forgatókönyvíró az egyik legismertebb finn író, akinek A nyúl éve című regény hozta meg a világhírt. Hetvenhat éves volt.

MTI

Paasilinna több mint fél évszázados pályafutása során 35 regényt írt, műveit több mint 40 nyelvre, köztük magyarra fordították le, némelyikből film is született. Humorra és naturális ábrázolásra törekvő, gyakran életrajzi elemeket is tartalmazó regényei a finn életérzést tükrözik. Írásait csavargóregényeknek tartja a kritika, modern meséknek, amelyek könnyed szóhasználatukkal, pergő történetmesélésükkel sokak tetszését nyerték el világszerte.

A többnyire a távoli északon játszódó könyveiből nyolc millió példányt adtak el. Leghíresebb műve A nyúl éve (1975), amelyet 18 nyelvre fordítottak le, három nemzetközi irodalmi díjjal ismertek el és kétszer filmesítettek meg. Ez a mű hozta el neki a világhírt, a regény hazáján kívül Franciaországban is bestseller lett.

A nyúl évén (1983) kívül megjelent magyarul Az üvöltő molnár (1998) és Az akasztott rókák erdeje (2006) című műve is. Az írással 2009-ben, egy agyi infarktus után hagyott fel. Paasilinna Mika Waltarival és Sofi Oksanennel együtt a három külföldön legismertebb finn író közé tartozott. Különösen népszerű volt Franciaországban, ahol Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai íróhoz hasonlították.

Fotó: Aaj News