Kilencvenkét éves korában oxfordi otthonában elhunyt Brian Aldiss, akinek novellájából Steven Spielberg az A.I. – Mesterséges értelem című filmjét rendezte. A BBC News értesülése szerint a brit sci-fi író írót szombaton érte a halál.

MTI

Aldiss Supertoys Last All Summer Long című novellája alapján készítette el Steven Spielberg 2001-ben az A.I. – Mesterséges értelem című sci-fijét. A robotfiúról szóló film tervén eredetileg Stanley Kubrick dolgozott, de végül az általa felkért Spielberg ült a rendezői székbe. Aldiss, aki 1925-ben született Norfolkban, a második világháború után kezdett novellákat írni, első könyve, a The Brightfount Diaries 1955-ben jelent meg.

Nagy hatással volt rá H. G. Wells, levelezésben állt C. S. Lewisszal és J. R. R. Tolkiennel. 1960-ban a Brit Science Fiction Szövetség elnöke lett, később az Oxford Mail folyóirat szerkesztőjeként dolgozott. A hatvanas évek közepén indította el Harry Harrisonnal a Science Fiction Horizons című kritikai lapot. J.G. Ballarddal együtt a sci-fi irodalom új hullámának indítói között tartják számon.

1999-ben elnyerte az amerikai sci-fi és fantasyszerzők nagymesteri címét, pár évvel később pedig beiktatták a Science Fiction és Fantasy Hírességek Csarnokába. 2005-ben II. Erzsébet brit királynőtől irodalmi munkássága elismeréseként a Brit Birodalom Tisztje kitüntetésben részesült.

Magyarul az Amíg a világ világ, a Földburok, a Szürkeszakáll, Az elszabadult Frankenstein, A rendszer ellenségei és a Szuperállam című művei is olvashatók. “Nem értek egyet azokkal, akik szerint a science fiction valamiféle jövőjóslás. Szerintem az emberi állapot metaforája” – nyilatkozta 2007-ben.

 

Fotó: BBC