Kilencvenegy éves korában pénteken elhunyt Los Angelesben Harry Dean Stanton legendás amerikai színész és zenész, David Lynch kedvenc karakterszínésze. Legismertebb szerepeit A nyolcadik utas: a Halál, a Párizs, Texas és a Halálsoron című mozifilmek mellett Lynch Twin Peaks: Tűz, jöjj velem! című filmjében és a kultikus sorozat idei, harmadik évadában játszotta.

061.hu

Harry Dean Stanton több mint hat évtizedes karrierje során több mint kétszáz filmes produkcióban tűnt fel. Olyan alkotásokban láthatták őt a nézők, mint a Bilincs és mosoly (1967), a Kelly hősei (1970), A Keresztapa II (1974), A nyolcadik utas: a Halál (1979), a Menekülés New Yorkból (1981), a Párizs, Texas (1984), a Krisztus utolsó megkísértése (1988), a Veszett világ (1990), a Tűz a mélyben (1997), a Félelem és reszketés Las Vegasban (1998), a Halálsoron (1999), az Alpha Dog (2006), a Hármastársak (2006-2010), a Család újratöltve (2009) és a Bosszúállók (2012).

A szeretetreméltó, kollégai körében is nagyrabecsült, tisztelt és kedvelt színész utoljára a Twin Peaks, David Lynch misztikus sorozatának 3. évadában, az év végén mozikba kerülő Frank and Ava című életrajzi filmdrámában és a Lucky című moziban – David Lynch-csel együtt – vállalt szerepet. Utóbbi egy 90 éves ateista férfi spirituális utazását ábrázolja, két hét múlva kezdik vetíteni az Egyesült Államokban, magyarországi bemutatója nem ismert.

 

Harry Dean Stanton egy dohánytermesztő gyermekeként 1926-ban született a Kentucky állambeli West Irvine-ben. Újságírást tanult, de voltak írói és zenészi törekvései is, végül átadta magát a színészetnek. Az ötvenes években kezdte színészi pályáját, jobbára mellékszerepeket kapott, de egy kritikusa szerint, amiben Stanton szerepelt, az nem lehetett rossz film.

Híres volt arról, hogy a legkisebb szerepekbe is óriási munkát fektetett, nem csoda, hogy olyan rendezőkkel dolgozhatott együtt, mint David Lynch, Sam Peckinpah, Francis Ford Coppola, Ridley Scott, Martin Scorsese, John Carpenter, Alex Cox vagy Wim Wenders. Apró szerepekben, tévésorozatokban is gyakran feltűnt, az áttörést A nyolcadik utas csak nagy vonakodva elfogadott mellékszerepe hozta meg számára. Első főszerepét 58 évesen kapta Wim Wenders Párizs, Texas című filmjében. A forgatás után azt nyilatkozta, ha ezután soha nem szerepel filmben, akkor is boldog lesz.

 

“Az élet olyan, mint egy film, és a végére mindent elfogadtok majd: a szenvedést, a horrort, a szerelmet, az elvesztést és a gyűlöletet” – nyilatkozta élete vége felé az Observernek. Stanton soha nem nősült meg, és nem született gyereke.

Fotó: Trendolizer