Életének 78. évében meghalt Peter Mayle brit író, számos romantikus regény, köztük a Bor, mámor, Provence című nagy sikerű kötet szerzője. 

MTI

Mayle rövid betegség után egy dél-franciaországi kórházban hunyt el csütörtökön – közölte a Twitteren az Alfred A. Knopf kiadó. “Beleszerettem Provence-ba” – mondta Mayle egy korábbi interjújában. Az Egy év Provence-ban című regényét tucatnyi nyelvre fordították le és több millió példányban kelt el. Legnagyobb sikerei közé tartozik a Hotel Pastis című regénye, amely egy életközepi válságban kibontakozó szerelemről szól. Mayle korábban a reklámiparban dolgozott és írt nevelési tanácsadó könyveket, valamint gyerekeknek szóló felvilágosító könyveket is. Ridley Scott brit filmrendező-producer korábban úgy nyilatkozott barátjáról és provence-i szomszédjáról, Mayle-ről, hogy az író “briliáns módon és humorosan” ragadta meg a britek és a franciák közötti különbségeket. Scott rendezte a Bor, mámor, Provence filmváltozatát.

Mayle már harminc éve hátat fordított eredeti hazájának, Angliának és a napsütötte Provence-ba költözött. “Nem bírtam a rossz időjárást, az angol focirajongókat és a politikánkat. A konyha unalmas és a pubok is azok” – mondta az író. A regények nagy sikereinek azonban megvolt az ára is, első műveiben ugyanis írt saját lakóhelyéről is, aminek hatására Ausztráliából, Japánból, Németországból és a világ más országaiból érkeztek turisták a házához, akik előfordult, hogy úszómedencéjében is megfürödtek. Mayle és felesége egy időben megelégelték ezt a helyzetet és az Egyesült Államokba “menekültek”. Nem sokáig bírták azonban ott, és visszatértek Provence-ba, ahol más házat kerestek maguknak.

Kép: SFGate