Nyolcvannyolc évesen elhunyt Tom Wolfe amerikai író, újságíró, a Hiúságok máglyája és Az igazak: az első amerikai űrhajósok története című művek szerzője, az új újságírás stílusának egyik vezető alakja.

MTI

Lynn Nesbit, az író ügynöke szerint fertőzés következtében egy New York-i kórházban halt meg hétfőn. “Több volt egy amerikai ikonnál, hatalmas reputációja volt a nemzetközi irodalomban. Ugyanakkor a legszerényebb, legudvariasabb ember volt, akit ismertem” – mondta Nesbit. Az első jelentések 87 évben adták meg a szerző életkorát, mert a legtöbb irodalmi forrás 1931-et ismerte születési éveként, és először Lynn Nesbit is azt mondta, hogy Wolfe 87 évesen hunyt el. Az ügynök később az író lányára, Alexandrára hivatkozva javította az életkort 88-ra.  A dpa szerint az író szívesen burkolta magát némi miszticizmusba, és hajlamos volt titkolózni valós életkorát illetően. A pontosított adat szerint Tom Wolfe 1930. március 2-án született egy gazdag családban a virginiai Richmondban, a Washington és a Lee Egyetemen diplomázott és a Yale-en doktorált.

Mintegy tíz évig dolgozott újságíróként, egyebek között a The Washington Post és a New York Magazine riportere volt. A magát Emilé Zola és a realizmus más nagymesterei tanítványának nevező Wolfe a maga útját járó személyiség volt, aki azt tartotta, hogy a nagy történetek elmesélésének egyedüli járható útja, ha az író kimegy az utcára és beszámol a történésekről. Első könyvében, az 1965-ben megjelent Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal című műben is újságírói munkásságának cikkeit gyűjtötte össze. Wolfe műveinek – regényeinek, riportkönyveinek – fő témái a művészvilág, az alternatív irányzatok, az 1960-as évek hippikultúrája, az osztályok, a rasszizmus, a hatalom, a korrupció és a szex kérdései voltak.

“Úgy vélem, hogy egy emberi lény életének minden egyes momentumát – hacsak az ember nem éhezik, vagy nem fenyegeti más módon halálos veszély – a társadalmi helyzetéért való aggodalom vezérli” – mondta Wolfe a The Wall Street Journal napilapnak adott egyik interjújában. A savpróba című 1968-as kultikus műve a hippigeneráció írójának, Ken Keseynek az életét tárja az olvasók elé. Első regényéből, az 1987-ben könyv formájában is megjelent Hiúságok máglyája szatírából, amely a Wall Street-i pénzsóvárságot járja körül, Tom Hanks főszereplésével film készült 1990-ben. Az igazak: az első amerikai űrhajósok története című művét 1983-ban vitték filmre Sam Shepard, Dennis Quaid és Ed Harris főszereplésével. Wolfe maga alkotott olyan kifejezéseket, mint a radikális sikk, amelyek azóta beleivódtak a köznyelvbe. 2010-ben megkapta az Egyesült Államok Nemzeti Könyvdíjának medálját az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásért.

Kép: WSJ