Az Oscar-jelölt Sógorok, sógornők, az Agyő haver és a Sokat akar a szarka című francia filmek idén 80 éves sztárját a közelmúltban agyvérzés miatt szállították kórházba, ahol kómába esett és csütörtökön elhunyt.

MTI

Lanoux egészsége egy évtizeddel ezelőtt romlott meg, amikor egy orvosi műhiba miatt egy időre megbénult. Francois Hollande francia elnök nyilatkozatában olyan “nagy művészként” méltatta, akit szerettek a franciák. A kulturális miniszter, Audrey Azoulay pedig azt hangsúlyozta, hogy “a háború utáni Franciaországban a vitalitást testesítette meg és a mozi varázslatát, amely lehetővé tette, hogy egy Simcákat fényező munkásból néhány év alatt sok francia kedves színésze legyen”. 

Pályafutását Lanoux a hatvanas évek elején kezdte a televízióban. Egyik legnépszerűbb szerepét, Louis Romant is a Luis la Brocante című, 1988-tól 2014-ig futó tévésorozat 44 epizódjában játszotta. A hatvanas-hetvenes években a filmvásznon is megkedvelte a közönség. Alain Delonnal és Jean Gabinnel játszott a Két férfi a városban című krimiben, az Agyő, haver című krimiben pedig Lino Ventura volt a partnere. Számos vígjátékban is szerepelt: játszott az Európai vakációban Chevy Chase-zel, a Sokat akar a szarkában Claude Brasseurrel és az Olajralépésben Pierre Richard-ral.

Utolsó filmszerepét A nap királynője című vígjátékban alakította 2001-ben. 2006 és 2016 között a Commissaire Laviolette című bűnügyi tévésorozatban szerepelt. “Ugyanaz a mottóm, amellyel a pályámat kezdtem: a szakmámból akarok élni, szeretem a színházat, a mozit, a televíziót, és nagyszerű, hogy évente 7-8 millió ember láthat” – mondta tíz éve egy interjújában.

Fotó: europe1.fr