91 éves korában, smålandi otthonában elhunyt a világ legnépszerűbb bútorkereskedésének, az Ikeának az alapítója.

061.hu

Ingvar Kamprad halálát a cég hozta nyilvánosságra. Mint írták, Kamprad a 20. század egyik legnagyobb üzletembere volt.  Már gyerekkorában megmutatkozott különleges üzleti érzéke, kerékpárjával járta  a vidéket és eladott mindent, ami a keze  ügyébe került. Apja jó tanulmányi eredményeiért 17 korában megjutalmazta egy nagyobb összeggel, amiből megalapította az IKEA Kereskedelmi Vállalatot.

A cég kezdetben sokféle áruval kereskedett, Kamprad 1947-ben megtervezte első bútorát, ami annyira jól sikerült, hogy a sok megrendelés miatt bővítenie kellett a választékot, majd 1951-től már csak bútorokkal foglalkozott. Az IKEA az évek alatt igazi multinacionális-vállalattá vált, 25 országban 114 üzlete van, és több mint 120 ezer embert foglalkoztat, tulajdonosát pedig a világ leggazabbjai között tartották számon.

Többen ugyanakkor bírálták Kampradot azért, mert egy időre Svájcba költözött, hogy elkerülje a magas svéd adókat, illetve felemlegették régi szimpátiáját Hitlerrel és a náci rendszerrel, amit Kamprad élete legnagyobb hibájának nevezett.

 Fotó: Svenska YLE