Elhunyt John Glenn asztronauta, aki az amerikaiak közül elsőként kerülte meg a Földet űrhajóján – jelentette be a nevét viselő tanulmányi intézmény szóvivője. A legendás Mercury Seven utolsó élő tagja 95 éves volt.

061.hu, MTI

Glenn egy rákos betegeket kezelő kórházban halt meg az Ohio államban lévő Columbusban, csütörtök délután.  Az első amerikai volt és a világon a harmadik, aki járt az űrben. Mielőtt űrhajós lett volna, ő volt az Egyesült Államok egyik legjobb berepülő pilótája. Nevéhez fűződik az a gyorsasági rekord, amelynek keretében szuperszonikus repülőgéppel Los Angelesből New Yorkba repülve átszelte az észak-amerikai kontinenst 3 óra 23 perc alatt. Az első amerikai “emberes” űrrepüléseket indító Mercury Seven hét tagjából az ő volt az egyik. A hőskor űrrepüléseiről Tom Wolfe írt regényt Az igazak (The Right Stuff) címmel, a műből filmet is készítettek, amelyben Ed Harris játszotta Glennt. Wolfe a társaság legszilárdabb erkölcsű, legkeményebb tagjaként, igazi amerikai hősként ábrázolta az asztronautát, ami nem állt távol a valóságtól.

Csaknem 55 évvel ezelőtt, 1962. február 20-án háromszor repülte körül a Földet, útja 4 óra 55 percig tartott. Visszatérésekor nemzeti hősként ünnepelték.  Évekkel később, 1998. október 29-én, 77 éves korában, a világ legidősebb űrhajósaként ismét feljutott a világűrbe. Glenn 1974-től 1999-ig szenátor volt, 2012-ben Barack Obama  elnök az Egyesült Államok legmagasabb, civileknek adható elismerésével, az Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki. Ő volt a harmadik amerikai az űrben. Háromszor kerülte meg a Földet. 1998-ban, 77-éves korában még egyszer visszatért, és a Discovery űrrepülőgépen utazott. Politikai pályafutása során elnyerte a szenátori tisztséget.

Fotó: NASA